Запорожката АЕЦ
Запорожката АЕЦ / БГНЕС
Посолството на САЩ в Украйна  заяви, че нападението срещу ядрена електроцентрала е военно престъпление, след като Русия превзе украинско ядрено съоръжение, което е най-голямото в Европа, съобщи Ройтерс.

Изявлението на посолството в Twitter стигна отвъд всички досегашни отъждествявания от страна на САЩ на действията на Русия в Украйна, откакто тя започна инвазията си на 24 февруари, отбелязва агенцията.

"Да се атакува атомна електроцентрала е военно престъпление. Обстрелването от Путин на най-голямата ядрена централа в Европа приближава неговото управление на безмилостни репресии с още една крачка по-близо до терора", гласи съобщението на посолството на САЩ в Киев.

Руските сили превзеха най-голямата атомна електроцентрала в Европа днес по време на тежки сражения в югоизточната част на Украйна и предизвикаха тревога в целия свят. Но избухналият огромен пожар в учебна сграда към централата е бил потушен и официални лица заявиха, че съоръжението вече е безопасно.

Руското министерство на отбраната заяви, че пожарът в централата е бил предизвикан от "чудовищна атака" от страна на украински диверсанти и добави, че контролът над енергийното съоръжение вече е в ръцете на руските войски.

Групи за защита правата на човека твърдят, че в Украйна са извършени военни престъпления, включително нападения срещу цивилни граждани, както и безразборни нападения срещу училища и болници.

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън  не определи действията на Русия като военни престъпления, като заяви: "Твърде рано е да се каже това."

Говорителят на Пентагона Джон Кърби днес отказа да отговори на въпроса, като заяви, че ще остави това решение на Международния наказателен съд. "Това само подчертава колко безразсъдна е руската инвазия и колко безразборни са техните цели. Това просто повишава нивото на потенциална катастрофа до степен, която никой не иска да вижда", заяви Кърби в интервю за Cи Ен Ен. "Това със сигурност не е поведение на отговорна ядрена сила", подчерта той.
БТА