Обсъжда се вариант България да получава и енергиен микс от Турция, който ценово е между доставките от "Газпром" и азерския газ, заяви енергийният министър
На практика вече е невъзможно да не се преговаря с "Газпром" за възобновяване на доставките от Русия". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов. 

По думите му, той никога не е изключвал "Газпром" като възможен доставчик, но само при необходимост. Според него преговорите са вече наложителни, тъй като миналия петък страната ни е успяла да договори един-единствен танкер с втечнен газ. 

Христов обвини предишното редовно правителство, че е направило "всичко възможно да затрудни бъдещата комуникация и преговори", въпреки че договорът беше едностранно нарушен от страна на Русия, след като "Газпром" прекъсна доставките към България в края на април. "Положението не е розово с преговорите, те ще са интензивни и тежки", прогнозира той.

Кризисният щаб по енергетиката: От 1 октомври няма осигурен газ за България

По думите му енергийният микс ще бъде облекчен, ако потече азерски газ от интерконектора с Гърция на 1 октомври, също така и ако "Газпром" възобнови доставките на България, цените на природния газ у нас ще паднат значително. 

Транспортният министър Христо Алексиев допълни, че ако изобщо се случи възобновяването на доставките на руски газ, не може да се разчита единствено на доставки на "Газпром" - трябва да има и LNG, азерски газ. Страната ни ще участва и на търга за слотове на Ревитуса, има и преговори за доставки от Турция, където има микс - те имат доставки от Иран, Азербейджан, Русия, LNG от САЩ. Според Христов този енергиен микс от Турция ценово устройва нашата страна. "Ако успеем да осъществим цялото това нещо това до края на август, можем да се надяваме на микс, който задоволява ценовите нива, които синдикатите и бизнеса индикират", посочи още енергийният министър. 

На въпрос защо не се закупи слот на Ревитуса, при положение че гръцката страна разшири с 50%, той заяви, че слотовете отдавна са планирани и разпродадени. След няколко седмици се очакват нови търгове за слотовете на Ревитуса, но те ще са за 2023 г.