Днес страната ни е успяла да договори слот за разтоварване само на един танкер с втечнен газ в Турция. Това съобщи на извънреден брифинг пред медиите служебният министър на енергетиката Росен Христов. 

Точно в 18:00 ч. изтече срокът, в който България трябваше да отговори дали иска танкерите втечнен природен газ, които бяха договорени от кабинета "Петков". Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но в четвъртък от американската компания отказаха.

"Приехме офертата на "Шиниър" за доставка на кораб през месец октомври. За ноември и декември, обаче, не можахме да намерим слотове, които да са на такава цена, която прави доставката икономически изгодна. Затова коригираха офертата за доставка на един танкер през октомври при същите условия. Доставката ще бъде в Турция, както са били и предишните танкери", посочи Христов и обясни, че преговорите за намиране на слотове са били изключително тежки. 

"По този начин ние обезпечаваме част от количеството за октомври на конкурентна цена спрямо пазарните условия", каза той и обясни, че танкерът ще обезпечи около 1/3 от нуждите на страната ни, азерският газ - още 1/3 и остава да осигурим последната една трета за октомври. 

Останалите два танкера за ноември и декември, които кабинетът на Кирил Петков беше уговорил, страната ни няма да може да ги приеме, тъй като няма налични слотове, а тези, които са налични, са в милиони евро, обясни енергийният министър. По думите му другата седмица се очаква да започнат преговори с Азербайджан за увеличаване на количествата и договорка по цените. Има индикация и от турски компании, които са готови да доставят тръбен газ.

„В момента преговаряме танкер по танкер, за да решим непосредствените нужди за септември и октомври. Но оттук нататък се фокусираме на средносрочни договори, за да имаме системни доставки, а не в последния момент да осигуряваме някакви количества, които е трудно да се договорят, особено ценово“, каза още Христов.

Той заяви, че на този етап количествата не ги притесняват, тъй като има оферти за доставка на газ. По-скоро проблемът е цената и тенденцията на пазара за системното й повишаване.

"В момента получаваме газ на цени над 300 лева за мегават час, което е гранично за повечето компании от индустрията и над тази цена ще предизвикаме инфлация, която ще е трудно да се понесе. Затова оттук нататък фокусът ще е намиране на възможно най-ниски ценови варианти за доставка и системни доставки на тръбна газ", посочи още Росен Христов.