/ Георги Димитров
Президентът Румен Радев връчи третия мандат на "БСП за България", а лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви кратко и ясно: „Следващият петък трябва да дойдем с премиер“. 

БТА

На въпрос как ще убеди партиите да подкрепят предложението за кабинет на БСП, Нинова отговори така: „Ние сме пред два избора – да съставим редовен кабинет и мнозинство в парламента, което да взима най-важните решения или отиваме на избори“. Въпросът дали БСП ще предложи лица от служебния кабинет остава на дневен ред, обяви още Нинова. „Ще го обсъдим с колегите от другите парламентарни групи, които каним на разговори“, каза тя. Преди ден Нинова подчерта, че ще поканят представители от "Има такъв народ" още веднъж на разговори, тъй като при връчването на първия мандат намерили общ език по ключови въпроси.

Служебният министър на финансите Асен Василев каза пред журналисти в парламента, че има някои условия, при които би останал в парламента. "Това, което е необходимо, за да работя в един кабинет и да се чувствам полезен е, че първо трябва да имаме обща визия по това как и каква финансово-икономическа политика ще се провежда; трябва да имам свобода в избора на екипа; МС като един колегиален орган трябва да бъде сформиран с колеги, с които може да се работи и имаме обща визия какво да се случва; и, разбира се, не на последно място, не обичам телефонни обаждания, така че трябва да имам тази свобода на вземане на решения, която имам в момента и която президентът ми е предоставил".

БТА

Деница Сачева от ГЕРБ пък заяви: "Ние сме скептични към това, че ще може да има редовен кабинет. Може би по-скоро отиваме на избори".  Тя допълни, че те ясно са заявили, че ще бъдат опозиция, приемат резултатите от изборите, така че на този етап предстои да видят дали останалите политически партии ще могат да се организират и да направят редовен кабинет от какъвто безспорно има нужда. Според нея, шансовете на този етап очевидно са много малки.

NOVA


Председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пък посочи от парламентарната трибуна, че Христо Иванов от "Демократична България" е отговорен за това да се стигне до връчването на третия мандат на БСП.  "Бих ви посъветвал да отидете да намерите г-н Христо Иванов, защото той е човекът, който докара нещата до там, че в момента да има трети мандат и той да се дава на БСП. Отидете и го попитайте, има ясен отговорник за тази ситуация", каза Тошко Йорданов.

БТА

От своя страна председателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред медиите, че с решението за връчване на мандата на БСП са намалели шансовете за съставяне на кабинет с участието на ДБ.