Президентът Румен Радев връчи третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание. Неговият избори падна върху на ПГ "БСП за България".

"Причините за това са много. Избрах да връча мандата на БСП, защото партията изповядва ценностите свобода, солидарност и справедливост. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет. Но най-важната причина са хилядите почтени социалисти, които познавам", аргументира своя избор Румен Радев.

Радев мандат БСП
Георги Димитров

"Вярвам, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, около отчетен политически профил и от безспорно познати на обществото личности. Защото България има нужда от лидерство. Размиването на политическата отговорност зад експертна и друга подобна формула няма как да реши проблемите", допълни държавният глава.

Коментари на партиите преди връчването на третия мандат (ОБЗОР)

Лидерът на левицата увери президента, че ще направят всичко възможно, за да му върнат папката с реализиран мандат.

Радев мандат БСП
Георги Димитров


"Разбираме отговорността, която поемаме, ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформа и мерките за промяна на досегашния модел на управление", заяви Корнелия Нинова.

"Следва разум, мъдрост и спокойствие и полагане на максимални усилия за съставяне на редовен кабинет и сериозно мнозинство в Народното събрание", заяви тя пред медиите, след разговор с президента зад закрити врата, продължили около 30 минути.

Корнелия Нинова не скри, че темата за оставане на служебни министри в тяхното проектоправителство остава на дневен ред, но тепърва това ще бъде обсъдено и с другите партии, които БСП ще поканят на разговори. "Нищо от това няма да кажем, преди да разговорите с другите партии", отговори Нинова на въпрос дали вече имат номинация за министър-председател. "Но президентът ни каза, че другия петък трябва да се върнем тук с премиер", заяви тя.

Лидерът на БСП заяви още, че ще настоява всички срещи около съставянето на правителство да бъдат открити за медиите от първата до последната минута, за да няма никакви спекулации след това. "Ние сме пред два избора – единият да съставим редовен кабинет или отиваме на избори. Всички са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим спокойно и разумно. При първия мандат имаше проблеми с министрите, защото имаше готови решения, сега предлагаме да седнем и да обсъдим решения", отбеляза още Нинова.

Ако и левицата не успее да състави кабинет, президентът ще разпусне 46-ия парламент и ще насрочи нови трети поредни парламентарни избори.

Корнелия Нинова: Следващият петък трябва да дойдем с премиер

Първият мандат бе даден на "Има такъв народ", но те не успяха да постигнат подкрепа от т.нар. партии на протеста заради разногласия около част от номинираните за министри фигури. Кандидат за министър-председател на ИТН бе Пламен Николов. Вторият мандат Радев връчи на ГЕРБ-СДС. Техният кандидат за министър-председател Даниел Митов го върна веднага на държавния глава.