„Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на „Демократична България”. Но ние сме само 30-ина депутата от 240."  Това коментира председателят на ПГ на „Демократична България” Христо Иванов преди заседанието на Народното събрание и часове преди връчването на третия мандат на БСП.
"След провала на първия мандат, очертахме нашето работещо решение. Смятам, че това беше единствената възможност. То беше партиите извън ДПС и ГЕРБ, преди решението на президента, да се постараят да намерят решение, което работи за всички тях, така че да се конструира възможното мнозинство, а не президентът да бъде оставен да нацелва. Беше отказан този вариант", посочи Иванов и отново каза, че колективните органи на ДБ ще решават как да действат оттук нататък.

Последен опит: Радев връчва мандат за съставяне на правителство на БСП

„Изправи се БГ! Ние идваме!” ще участват във всички предстоящи разговори, стана ясно от думите на съпредседателят на ИБГНИ Николай Хаджигенов, цитиран от NOVA.

„Ние положихме началото на този тип политическо говорене едни с други. За съжаление не е достатъчно”, коментира още той.  „Ходът на президента е интересен. Едни и същи хора настъпват една и съща мотика всеки път. Няма как да постигнеш различен резултат, правейки едно и също нещо. Най-вероятно сметката няма да излезе. Политическият реализъм изисква точно това – правене на сметки предварително”, каза Хаджигенов.

ГЕРБ дори да бъдат поканени на преговори от БСП, те няма да отидат. Това коментира от своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков в ефира на „Здравей, България". „Ще отидем на още едни предсрочни избори по време на четвърта вълна на COVID-19 и икономически сътресения. Цената за това няма да бъде платена от Румен Радев, а от всички българи”, заяви Биков.

„В предния мандат се опитвахме да предотвратим това, което се случва сега, а именно - два последователно провалени парламента. Един парламент е провален, когато не може да излъчи управление. Това ще се случи отново. А защо Румен Радев даде мандатът на БСП е съвсем друг въпрос, на който той трябва да отговори. При положение, че имаше заявки от други партии, че няма да подкрепят правителство на БСП, беше логично президентът първо да разговаря с всички тях. В случая той даде обречен мандат на левицата", посочи още Тома Биков.

„За нас е недопустимо на прага на бежанска вълна, здравна, социална и икономическа криза, да хвърлим държавата отново в избори. Все пак, ако другите не мислят като нас и не го осъзнават, вероятно ще се отиде на избори”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” депутатът от БСП Христо Проданов. В 9:30 лидерът на неговата партия ще получи от президента мандат за съставяне на правителство.

Радев връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, веднага го върнаха

По думите му освен към ИТН, левицата трябва да намери пътя и към другите две партии. „Така че наистина да се получи това, за което всички говореха, че искат – промяна. В тази връзка ние сме абсолютно решени добронамерено и уважително да подходим към останалите партии – да ги поканим на разговори и след това да проведем обща среща, за да обсъдим приоритетите. Осъзнаваме нашата тежест”, поясни депутатът.

„Ако партиите са национално отговорни могат да се прегърнат в една невероятно коалиция. Ще блеснат задкулисните интереси и договорки". Така Станислав Балабанов от ИТН коментира политическата обстановка у нас минути преди да влезе в НС.
NOVA