/ Георги Димитров
Министерството на земеделието работи по дигитална карта за българските традиционни продукти, обичаи и забележителности, като Местните инициативни групи (МИГ) ще имат ключова роля в процеса. Това обяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на дискусионен форум в Монтана, посветен на ролята на МИГ в запазването на традициите в селските райони.

Местните инициативни групи имат ключова роля в съхранението и съживяването на традиции, обичаи и продукти. Те от своя страна са с потенциал да станат мотор за местното развитие“ отбеляза още той.

По думите му България е изключително богата на традиции и разнообразие.

"Трябва да съумеем да свързваме забележителностите и преживяванията в селските райони, за да има допълнителен поминък в тези региони",  допълни заместник-министърът. 

Събев отбеляза също, че през следващия програмен период 2023-2027 г. подходът ЛИДЕР ще обхване близо 220 общини от общо 265 на територията на цялата страна. И поясни, че през периода на прилагане на Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, подходът ЛИДЕР ще има много по-широко присъствие и покритие, отколкото сега. И допълни, че ще има 107 МИГ като до този момент те са били 64.

Министерство на земеделието

Той каза още, че в последните години, селските райони са се превърнали в туристическа дестинация и за чуждестранни посетители.

„Те са привлекателно място за почивка, където хората могат да се запознаят с характерните обичаи и традиции както в бита, така и в производството на земеделски продукти и кулинарни специалитети“, каза в заключение Събев.
 
Министерство на земеделието