/ iStock/Getty Images
"При работата по Стратегическия план си поставихме за цел да повишим добавената стойност на произведените в България продукти и да брандираме всичко, произведено в България, като българско". Това заяви заместник - министърът на земеделието Момчил Неков при откриване на конференция на тема: "Биологичното земеделие в България-ново законодателство, нов програмен период - стари проблеми. Какви перспективи има пред сектора", цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието. Събитието се организира от "Биоселена"- Фондация за биологично земеделие и се провежда в Пловдив, в рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2022.

Той отбеляза, че за първи път в Стратегическия план по Втори стълб националните средства за земеделие са повече от европейските.

"За да защитим пред финансовия министър това увеличение, сме гарантирали, че тези средства са за повишаване на производителността и прекъсване на субсидиевъдството, за повече добавена стойност от фермата до трапезата. Министерството на земеделието оттук нататък става партньор на производителите. Предвидили сме интервенции по цялата верига от фермата до трапезата. Включително в този важен документ е заложена интервенция "Насърчаване на естественото опрашване", с което пчеларите ще бъдат подпомогнати“, обясни зам.-министър Неков.

В конференцията участва и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, който отбеляза, че Стратегическият план обслужва две големи цели - да възстанови българското земеделие на достойно ниво, а втората ясна заявка е, че България ще води независима силна собствена политика.

"Няма да се разчита само на Европейския съюз. Само с голям бюджет за съфинансиране в България може да имаме самочувствие, че наистина инвестираме в собственото си земеделие, каза още Христанов. Според него, трябва да спрем да делим животновъдство от растениевъдство, био и конвенционално земеделие, високопланинско и полско, оранжерийно и полско. Нужно е надпартийно съгласие в земеделието, защото само заедно можем да поставяме и постигаме национални цели.