Социалният министър Бисер Петков
Социалният министър Бисер Петков / БГНЕС
Разписват и личната помощ в Закона за хората с увреждания
99179
Разписват и личната помощ в Закона за хората с увреждания
  • Разписват и личната помощ в Закона за хората с увреждания
Законът за хората с увреждания ще обиколи светкавично нужните институции, за да влезе в парламента в края на следващата седмица и да бъде разгледан в пакет със закона за личната помощ. Затова се споразумяха правителството, протестиращите майки и националните организации на хората с увреждания, в навечерието на поредния протест на инициативата "Системата ни убива". Подписаното споразумение предвижда въвеждане на някои ограничения в закона за личната помощ - негови потребители ще бъдат само лица с 90 и повече процента намалена работоспособност и право на чужда помощ, а за децата ще се допуска и 50 процента степен на увреждане, но ако имат право на чужда помощ. Ще има и лимит на часовете - до 8 часа на ден. Въпреки одобрения план за действие по исканата от майките реформа, те ще излязат на планирания за утре протест.

Новият вариант на Закона за хората с увреждания ще бъде обсъден на заседание на Съвета за интеграция на хората с увреждания този четвъртък, а след това ще мине през Тристранния и Министерския съвет, за да стигне до парламента следващия петък. Той предвижда месечна финансова помощ за хората, според степента на увреждане и правото на чужда помощ, а изплащането на средствата ще започне от началото на 2019 година, обясни социалният министър Бисер Петков.

За първи път в България - обучение на социални асистенти
 
Нов момент е разписването на личната помощ в него. “Ще включва изрично комплексната индивидуална оценка, оценяване на потребностите и часовете за ползване на лична помощ. Второто съществено допълнение в закона е, че оценката ще се извършва от специализираните отдели в Дирекция „Социално подпомагане” до създаването на специализирания орган за хората с увреждания”, обясни министър Петков.
 
Според подписаното днес споразумение индивидуалната оценка на потребностите трябва да започне от 1 април, а от 1 септември трябва да се осигури финансиране на личната помощ. Колкото до личните асистенти, право на тях ще имат пълнолетните с 90 и повече процента намалена работоспособност, децата с 50 процента и право на чужда помощ, децата с 90 и повече процента, без право на чужда помощ.

Майки бойкотираха среща в социалното министерство
 
Омбудсманът Мая Манолова обясни как ще се процедира с финансовите помощи и личния асистент: „В определени случаи, в които те получават парична помощ за чужда помощ, сумата ще бъде приспадната от часовете за личен асистент, но никому нищо няма да се отнема. Ако лицето реши да не кандидатства за лична помощ, продължава да си получава добавката за чужда помощ”.
 
Протестиращите майки продължават с палатковите лагери до края на реформата, потвърди Вера Иванова от "Системата ни убива": „Ще продължим с протестите, докато тези ангажименти не бъдат изпълнени. Оставаме пред Народното събрание до самия край. Утре излизаме на протест пред Министерски съвет”.