/ Дарик Враца
Първо по рода си обучение в професионалното направление „Социален асистент“ започва от днес в Бяла Слатина Федерацията на социалните сдружения в България (ФССБ).

В обучението са включени 15 служители на функциониращи социални услуги от Врачански регион. Инициативата е пилотна за България и е част от усилията за трансфер на утвърдената отдавна практика в Германия на прилагане на дуално обучение за социалните професии.

Калин Каменов: Трябва да работим заедно за развитието на Северозападния регион

Основните аспекти, които ще бъдат засегнати по време на обучението са: познаване и прилагане основните правила за безопасна работа; съблюдаване на Етичния кодекс на работещите в сферата на социалните дейности и спазване на етичните норми на общуване с възрастните хора и техните близки,; разпознаване на рисковите ситуации в работата на социалния асистент и прилагане на адекватни поведенчески модели; подкрепа в процеса на взаимодействието между потребителите на социални услуги и външни лица, институции, организации; спазване на критериите и стандартите за социална работа с лица със заболявания или увреждания; оказване първа долекарска помощ в ситуации на риск за здравето и живота на потребителя и уведомява семейството и необходимите институции.

Обучението продължава до 10 октомври.