Калин Каменов
Калин Каменов / Община Враца
„За да направим Северозападния регион по-привлекателно и устойчиво място за развитие, трябва да имаме повече подкрепа, но не отвън, а от самите нас. Трябва да работим заедно и да повярваме, че тук е възможно това да се случи“. С тези думи кметът Калин Каменов откри бизнес форума „Иновации и интелигентен растеж“ и поздрави организаторите от Областен информационен център-Враца за това, че работят в полза на бизнеса и осигуряват възможност за развитие чрез европейско финансиране.
Приветствие към присъстващите отправиха областният управител Малина Николова и еврокомисарят Мария Габриел, която чрез видео обръщение поздрави участниците в престижния форум.

„Основните фактори на социално-икономическата среда за инвестиции и интелигентен растеж са наличието на инвестиционна активност на властите и местните предприемачи, ясни стратегически приоритети, правна рамка и стимули за инвеститорите, природен, човешки и научен потенциал, модернизирана пътна инфраструктура, образование и квалификация на населението, създадени зони за индустрия и високи технологии. Налични ли са и на какъв етап от развитието са тези фактори в нашата област?

Безспорно в нашата област има общински кметове и представители на бизнеса, с които активно работим за привличане на инвестиции чрез определяне на инвестиционни терени, представяне профила на общините, маркетинг и реклама, разработване на нормативна база от общинските съвети, но тези мерки трябва да се превърнат в цялостна концепция и реални решения за ускоряване на инвестиционния процес. Направиха се значителни подобрения по модернизирането на републиканската пътна мрежа и тук трябва да оценим приноса на инж. Петя Аврамова като народен представител, а сега и като регионален министър. Имаме своите успехи в подготовката на квалифицирани кадри в средното професионално и висшето образование. Тази година, за първи път учениците, които ще изучават професии са значително повече. В процентно съотношение те са 66%, а учениците, които ще изучават профили 34%.
Н
ай-доброто постижение в сферата на образованието е, че голяма част от кадрите са по заявка на местния бизнес, който осигурява реални работни места. Маркирах част от действията, които сме предприели до момента. Надявам се при представянето на кмета на Община Враца по темата „Как да създадем привлекателна дестинация за инвестиции“, както и на останалите лектори да се покаже ясната картина на нашата ресурсна подготвеност за развитие на инвестиционния процес и създаване на климат за интелигентен растеж. Очаквам да продължим партньорството  с Министерство на икономиката, Българска агенция за инвестиции, Национална компания „Индустриални зони“, бизнеса, регионалните звена и неправителствените организации за превръщането на област Враца и целия Северозапад в територия за икономически растеж“, заяви в приветствието си областният управител на област Враца Малина Николова. 

Кметът Калин Каменов бе лектор в първия панел на дискусията. В своята презентация на тема „Как да създадем привлекателна дестинация за инвестиции“ той засегна основните предизвикателства пред бъдещите инвеститори във Враца и региона. „Важно е да познаваме нуждите на бизнеса и с общи усилия да му помагаме“, подчерта Каменов.

На форума, който се провежда в два поредни дни, присъстваха още  изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции – Стамен Янев, заместник-областният управител Лъчезар Попиванов, кметът на Община Мездра инж. Генади Събков, представители на местни и държавни институции, на бизнеса и ученици.