т
т / Thinkstock/Getty Images
Петър Шарков
99099
Петър Шарков
  • Петър Шарков
Училищна Телерик Академия - най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес, че по случай Европейската седмица на програмирането удължава приема за безплатните си школи по програмиране и дигитални науки за ученици в 4-7 и 8-12 клас от Враца и региона до 7 октомври.

Кандидатстването в Училищна Телерик Академия става през сайта на Академията. Изисква се единствено онлайн регистрация и явяване на входен тест с логически задачи. Не са необходими предварителни познания в областта. Всяка от програмите е с продължителност 100 учебни часа, разпределени през учебната година. Обученията се водят от опитни преподаватели и специалисти в областта, а след успешно завършване участниците получават сертификат от Училищна Телерик Академия.

Учениците от 4-ти до 7-ми клас могат да започнат да се подготвят за професиите на бъдещето и да развият логическото си мислене и уменията си да решават проблеми с програмите:

 „Дигитални науки“ - учениците разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват. Правят първите си стъпки в програмирането и научават как да се предпазват от опасностите в интернет.  

„Алгоритмично програмиране“ - програмата навлиза в дълбочина в света на програмирането, като подготвя учениците за участие в състезания и олимпиади по информатика. За ученици в 8-12 клас Специализираните за гимназиалните ученици програми подпомагат тяхната кариерна ориентация и последваща професионална реализация.  

„Дигитални науки“ - учениците научават какво стои зад някои от най-новите технологии: роботика, изкуствен интелект, 3D принтери и виртуална реалност и как да ги управляват. Създават първите си програми и разбират как да учат по-бързо и ефективно.  
„Разработка на игри“ - участниците усвояват едни от най-използваните технологии за програмиране в света: HTML, CSS и JavaScript. Научават как сами да създават интерактивни компютърни игри и да решават технологични проблеми.

Училищна Телерик Академия ще участва в CodeWeek Враца, на 6-7 октомври. Събитието, организирано от Враца Софтуер, е част от глобалната инициатива Европейска седмица на програмирането и цели да запознае учениците с професионалните възможности в ИТ сектора. В рамките на събитието Гриша Караниколов, мениджър „Връзки с партньорите“ в Телерик Академия, ще говори за уменията, необходими за успешен кариерен старт в дигиталната икономика.
 
В рамките на учебната 2018-2019 г. Училищна Телерик Академия организира безплатни ИТ обучения за деца и младежи от всички възрасти в рекордните 65 школи в 15 града в страната.

В звуковия файл – интервю с Петър Шарков, ръководител на Училищната Телерик Академия от началото на кампанията по записване.