Училищна Телерик академия
Училищна Телерик академия / Дарик Враца
Училищна Телерик академия - най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес старта на осем безплатни школи по програмиране и дигитални науки за ученици от 4-ти до 12-ти клас във Враца. Кандидатстването е отворено до 30 септември и включва регистрация на сайта на Училищна Телерик Академия и явяване на входен тест. В рамките на учебната 2018-2019 г. Училищна Телерик Академия ще организира безплатни ИТ обучения за деца и младежи от всички възрасти в рекордните 65 школиq в 15 града в страната.

Академията, заедно с Фондация „Америка за България“, подготвя децата и младежите за професиите на бъдещето, като развива логическото мислене и креативността им, въоръжава ги с ключови умения и им осигурява равен достъп до съвременно технологично обучение. „Все повече от професиите днес и за в бъдеще ще изискват дигитални умения. Независимо дали ще изберат да се занимават с програмиране или да се развиват в друга област, учениците трябва да могат да управляват дигиталните технологии и да пишат код, за да бъдат конкурентоспособни на глобалния пазар на труда. Затова вече 8 години предоставяме качествено, безплатно ИТ обучение за ученици от всички възрасти“, коментира Петър Шарков, ръководител на Училищна Телерик Академия.

Във Враца обученията са насочени към ученици в 4-7 и 8-12 клас и се реализират в партньорство с Враца Софтуер общество, Регионална библиотека „Христо Ботев“ и Търговско промишлена палата Враца и с финансова подкрепа от „Лесто продукт“ ЕООД и Фондация „Александреа“.
Учениците от 4-ти до 7-ми клас могат да избират между три програми: „Дигитални науки“, „Разработка на игри“ и „Алгоритмично програмиране“.
В „Дигитални науки“ учениците ще научат какво стои зад новите технологии и как да ги управляват. Ще направят първите си стъпки в програмирането и ще научат как да се предпазват от опасностите в интернет.

В „Разработка на игри“ обучението въвежда учениците в програмирането, като използва естествения им интерес към компютърните игри. Децата неусетно преминават от консуматори на технологиите в техни създатели.

В „Алгоритмично програмиране“ се навлиза в дълбочина в света на програмирането, като учениците се подготвят за участие в състезания и олимпиади по информатика. Близо 70 % от участващите в тях през изминалата учебна година са възпитаници на Академията.
Специализираните за гимназиалните ученици програми са „Дигитални науки“ и „Разработка на игри“. Обученията са с практическа насоченост и подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация.

В „Дигитални науки“ учениците научават какво стои зад някои от най-новите технологии: роботика, изкуствен интелект, 3D принтери и виртуална реалност и как да ги управляват. Създават първите си програми и разбират как да учат по-бързо и ефективно.
В „Разработка на игри“ участниците усвояват едни от най-използваните технологии за програмиране в света: HTML, CSS и JavaScript. Научават как сами да създават интерактивни компютърни игри и да решават технологични проблеми.

Продължителността на всяка от програмите е 100 учебни часа, които се провеждат от опитни преподаватели и специалисти в областта. След успешно завършване участниците получават сертификат от Училищна Телерик академия.
 
Академия Телерик е сред водещите образователни организации в България, която подготвя следващото поколение дигитални лидери и професионалисти. С фокус върху най-новите технологии, обученията в Телерик Академия подпомагат развитието на курсистите и реализацията на тяхната успешна кариера. Създадена през 2009 г. от основателите на Telerik - Светозар Георгиев, Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Христо Косев, Телерик Академия е един от най-успешните образователни проекти в България. От старта й досега, близо 12 хил. души са се обучавали присъствено, а 45 хил. онлайн потребители са ползвали учебните й ресурси. В началото на 2017 г. основателите на Telerik поемат ръководството на Телерик Академия, която е отделена като независима организация.