Проба на заразен с COVID-19 пациент у нас е установена като индийския вариант "Делта". Това съобщиха по-рано от Центъра по заразни и паразитни болести (ЦЗПБ). Случаят е от април в Плевен, но беше публично оповестен днес, което според здравния министър д-р Стойчо Кацаров е недопустимо. Той спешно поиска обяснения от Националния център по заразни и паразитни болести за това имало ли е забавяне.


Първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас

На 1 април младият мъж е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България. При проявата на първите симптоми, мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица.

На 5 април се изследва за COVID-19, като пробата е взета в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен. Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция мъжът е поставен под домашна изолация, като е имал леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения, посочват в прессъобщение от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). По данни от извършеното епидемиологично проучване, мъжът е с поставена на 24 февруари първа доза от ваксината на AstraZeneca, допълват от там.

„На 21 април УМБАЛ "Д-р Георги Странски" изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е установено, че при тази проба се касае за B.1.617.2 (Делта) вариант. Повторен анализ установява, че се касае за Делта вариант, или т. нар. индийски вариант на коронавируса“, допълват още от Центъра.

В България откриха „особен“ вариант на COVID-19

Пациентът е мъж на 26 години. Той е с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина. Изследван е в болницата с оплаквания от температура, задух и болки в гърдите.

„Към момента говорим за една единствена проба, така че е много ранно да всяваме паника по въпроса, но всички разпространения са започнали с единични щамове”, обясни проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Здравната инспекция в Плевен започва епидемиологично проучване, за да се установи имало ли е други носители на този щам.

„Минало е известно време, но все пак може да се види кой е преболедувал, къде е изследван, поясни Христова.

България забранява влизането от Индия

Здравният министър заяви, че появата на индийския вариант не дава основание за ново затягане на мерките, но предупреди, че това не е изключено.

Ако регистрираме ръст в броя на заразените, ще се наложи затягане на мерките. Искам да апелирам да го приемем не с паника и със страх, а да го приемем като предупреждение, че трябва да ускорим ваксинацията”, каза още Кацаров.

За същото призова и еврокомисарят по здравеопазване след пристигането си в София, където посети два имунизационни пункта.

„Гражданите трябва да вярват във ваксините. Те са безопасни и ефективни. 50% от европейците вече имат първа доза. В България този процент е около 15”, поясни Стела Кириакиду.

Еврокимисарят уточни, че от констатациите на учените ще зависи дали антигенните тестове могат да станат основание за издаване на цифров сертификат. В момента около 100 000 преболедували българи не могат да се сдобият с документа, защото са диагностицирани с антигенен тест.
БТА