Мутафчийски: Нищо не е свършило
България ще забрани влизането от Индия, заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. Според него така ще ограничи риска от разпространение на индийския вариант на COVID-19. 

Министърът увери, че по-късно през деня ще бъде издадена заповед, която да забранява влизането от страната. А причината са високите нива на заболеваемост и смъртност в Индия

1 млн. българи вече са защитени от COVID-19 (ВИДЕО)

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски изброи причините, довели до тежката ситуация със здравната система в Индия. 

 „Основната причина за ситуацията в Индия е фалшивата увереност“, заяви Мутафчийски. „Тя се поражда от там, че поради ниския брой на заболели и смъртни случаи още в началото на пандемията, се пораждат слухове, че може би индийското население е невъзприемчиво към новия вирус и хората там са резистентни. Така се ражда фалшивата увереност“.

Според Мутафчийски втората причина е градското изселване, следствие от локдауна в големите градове, което е довело до масовото разпространение на вируса.

Лодаунът умори индийците. Въпреки че не намаляваха случаите, мерките се освободиха заради спада на икономиката“, каза още Мутафчийски. 

Началникът на Националния оперативен щаб отчете намаляване на заболеваемостта и смъртността от COVID-19 в България. На двуседмична база новозаразените са намалели с 42%, на едноседмична база – с 23%. Смъртността намалява съответно с 16% и 11%. „В духа на тези позитивни новини бих искал само една отправка да направя във връзка със ситуацията в Индия. Много от вас сигурно ще намерят аналог и с наши ситуации“, обясни проф. Мутафчийски. 

Отварят дискотеките и нощните клубове

Проф. Мутафчийски апелира българите да бъдат особено внимателни и да помнят, че "нищо не е свършило". Същия призив отправиха и здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов и доц. Ангел Кунчев.

“Вчера си говорих с мой приятел, който не вярваше в коронавируса, но загуби приятел и повярва,“, сподели проф. Ангелов.