При лекарите вече достигнахме колективен имунитет, заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов
Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата срещу COVID-19, заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Ние постигаме по-добри резултати при не толкова строги мерки. "България се справи сама, ние не сме искали помощ от съседни държави. Не сме пращали пациенти в други страни да се лекуват, както правиха в други държави. Българите не са били затворени по къщите си, не са пращали смс, за да напуснат дома си".

Спад на новозаразените с COVID-19 у нас, починали са 96 души

Над 1 млн. души у нас са защитени от COVID-19.
При лекарите вече достигнахме колективния имунитет, отбеляза той.

Два пъти повече е броят на излекуваните в сравнение със заразените у нас, каза още той.

„Ние българите си връщаме все повече и повече нормалния живот. Постигнахме го благодарение на всички, благодарение на спазване на мерките”, посочи Ангелов.

Ангелов: Решението за доставка на руската ваксина е противозаконно и опасно (ВИДЕО)

България вече е на 18-о място по заболеваемост в ЕС, отчете държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На Балканския полуостров страната е на шесто място. По смъртност България е на второ място в ЕС и на трето на Балканите. Заболеваемостта продължава да спада, отчете още Кунчев. Намалява и броят на приетите в интензивни отделения на болниците.

Ангелов призова да продължим да спазваме мерките, докато стигнем колективен имунитет.

Отварят дискотеките и нощните клубове

Проф. Красимир Гигов каза, че най-много хора у нас са имунизирани с ваксината на Pfizer, а след нея с тази на AstraZeneca.

Ако увеличим темпа на ваксиниране, в края на юни ще може да постигнем колективен имунитет, посочи Ангелов.

От 30 април до 9 май включително ще работят зелените коридори за ваксинация, а от 10 май българите ще могат да избират ваксина, с която да се имунизират чрез електронна система.

Българин, получил първа доза ваксина срещу COVID-19 в чужбина, може да получи втората доза в България, отбеляза Ангелов.

Изследванията за антитела срещу COVID-19 не са критерии, по които ще може да се влиза в страната без налагане на допълнителни мерки - карантина и друго изследване. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на брифинга.

Ангелов обясни, че здравният министър, които ще отговаря за вноса на руската ваксина Спутник V, ще трябва да наруши закона, за да бъде доставена у нас.

ЕС е започнал инициатива за разговори с три големи компании, които са в подготовка за производство на медикамент срещу коронавирусната инфекция, посочи още той. Когато се одобри, веднага ще го осигурим на българските граждани, увери той.

България забранява влизането от Индия

Той посочи и защо е толкова високо нивото на смъртност у нас. "Българите умират заради две основни неща - сърдечно-съдови заболявания и онкологични заболявания, а към тях добавяме и смъртността от COVID-19".