Проба на заразен с COVID-19 пациент от Плевен е установена като индийски вариант "делта". Това съобщиха от Центъра по заразни и паразитни болести (ЦЗПБ).

В България откриха „особен“ вариант на COVID-19

Според СЗО B.1.617.2 преди наричан още „Индийски вариант“,понастоящем се дефинира като „Вариант на безпокойство“.

Вирусолози: Индийският вариант на COVID-19 скоро ще бъде в България (ВИДЕО)

Проба от временно пребиваващ в страната пациент изпратена от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен на 21 април 2021 г. бе секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. Проведения тгеномен анализ посредством официално възприетите филогенетични инструменти (Nextclade, Covidex и Pango lineage), не показа принадлежност към познатите генетични линии (тогава класифициранаи докладвана като B.1.1). След депозирането й в международната генна банка GISAID и повторен филогенетичен анализ, проведен през месец юни, се установи, че секвенцията се класифицира като „Вариант на безпокойство“ B.1.617.2 (делта).

България забранява влизането от Индия

Пациентът е мъж във възрастовата група 20-30 години от град Плевен. Изследван е в спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и оставен за домашно лечение, без необходимост от хоспитализация. Не е декларирал пътуване в чужбина.

По-късно през деня здравният министър д-р Стойчо Кацаров увери, че засега не се обмисля затягане на мерките, заради новия вариант на коронавируса. 

Няма причина за паника, предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция“. Това каза пред журналисти Кацаров. 

Кацаров: Няма причина за паника заради индийския вариант на COVID-19, засечен в Плевен 

По думите му засега това е изолиран случай, който не е тежък. „Но е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента“, каза още Кацаров.

„Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, но ако се регистрира нарастване на броя на случая на заразените, нашата възможност е тази“, допълни Кацаров.

По-различен ли е българският вариант на COVID-19? (ВИДЕО)

През април и май от област Плевен са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит друг случай на B.1.617.2 (делта). 

На 8 март 2020 г. обявиха, че в Плевен и Габрово са открити първите случаи на COVID-19 в България.