/ / / ThinkStock/Getty Images
Специализираната прокуратура и ГДБОП разкриха престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 млн. долара. Криптовалута за около 3 млн. долара (равняващи се на около 5 млн. лева) е "иззета" при извършените претърсвания на компютри, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В Троянско: Разкриха първа кражба на ферма за криптовалута

Прокуратурата уточнява, че разследването е образувано в края на юни т.г. Повдигнати са обвинения на трима души, след като на 22 ноември са били иззети ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута.

През май: Откраднаха машини за криптовалута в Гоце Делчев

Те са използвали иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

Хакери удариха борса за криптовалути, задигнаха над 30 млн. долара

Открити са също множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Двама от обвинените са задържани за постоянно в ареста. На третия участник наблюдаващият делото прокурор е определил "парична гаранция" в размер на 50 000 лева.