/ МВР-Ловеч, пресцентър
Първа кражба на ферма за производство на криптовалута разкриха полицаи, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР-Ловеч Милен Маринов.
 
Престъплението е извършено на 23 февруари, в троянското село Черни Осъм, а предприемчивите обирджии са задържани на 25 април след съвместни действия с Областната дирекция на МВР в Русе. Като веществени доказателство са иззети 23 компютъра за производство на различни видове криптовалута.

Кражба на криптовалута
МВР-Ловеч, пресцентър

Единият от извършителите – 35-годишен мъж от Русе, е с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, другият – на 51 години от град Мартен, е под домашен арест. И двамата са криминално проявени.
 
На 23 февруари, в 6:00 часа сутринта собственикът на устройствата, който е българин, живеещ във Великобритания, забелязал, че връзката с компютрите в имота му в Черни Осъм e прекъснала. Подал сигнал в полицията и така тръгнало разследването. След двайсетдневна работа на троянски полицаи се наложило да се включат и русенските им колеги.

Стигнало се до задържането на двамата извършители, иззети били и компютрите, чиято стойност е между 2500 и 3000 долара всеки.