/ БТА
Министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков коментира пред медиите в парламента тежката катастрофа със загинали от снощи в столицата, като каза, че е установена жена, за която ще се изяснява отношението ѝ към инцидента.

Във връзка с появилите се информации, че шофьорът, за когото се смята, че е причинил катастрофата, е имал множество нарушения на пътя, министърът посочи, че при някои рецидивни действия може би трябва да се помисли за завишаване на наказанието и да се стигне до ефективно осъждане.

Той отказа да даде подробности за разследването на катастрофата.

„По отношение на лица, които нямат шофьорски книжки, залавят ги един път и им се налага административно наказание, и след това, ако ги заловят втори, трети път, им се налага символично наказание - може би там трябва да се помисли - дали при подобни рецидивни действия, не трябва да се завиши наказанието, включително да се стигне до ефективно осъждане, тъй като до момента такива случаи се броят на пръсти, може би“, коментира Рашков.

Вътрешният министър обясни, че специално за големите градове е създадена по-различна организация на работа на патрулните полицаи.

Те, вместо да стоят в колите си, ще патрулират из улиците, за да „наблюдават на живо обществения ред, за да може, където някой си позволи да го наруши, да вземат отношение“, добави той, като уточни, че новият тип на работа ще се отнася за патрулите в светлата част на денонощието. Според Рашков, където територията на града не може да се покрие с „жива сила“, ще трябва да влезе в употреба техника, вкл. видеонаблюдение.
БТА