На кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Арсеналски" в София, където снощи при тежка катастрофа загинаха две млади жени, блъснати на тротоара, се проведе мирен протест под наслов "Срещу несправянето с рецидивистите и корупцията на пътя".

Той беше организиран в социалните мрежи и започна точно в 18:30 ч. 

протест катастрофа Черни връх
DarikNews.bg

протест черни връх
DarikNews.bg

Организаторите на събитието призоваха в социалните мрежи: „всички, които смятат вчерашния "инцидент", не - това УБИЙСТВО за резултат от повсеместната корупция, превзела МВР и всички държавни органи, да излязат днес в 18:30 на това кръстовище, за да се почете паметта на нелепо погубените млади момичета и да се поиска сметка от отговорните."

И още: "Да последват оставки и уволнения за тези, които са допуснали този "човек" да се движи безнаказано по обществената пътна мрежа; да се предприемат спешни акции срещу всички останали джигити с десетки нарушения на пътя; да се предвидят по-строги санкции за джигитите, но също така и наказания за представителите на МВР и държавата, които допускат подобни рецидиви”.



Малко след 19:00 ч. кръстовището беше блокирано за кратко от хората.

Те коленичиха и с минута мълчание отдадоха почит към жертвите. След това положиха цветя и свещи на мястото на тежкия инцидент. 

Имаше засилено полицейско присъствие, но протестът премина изключително спокойно и без напрежение. Шофьорите проявиха солидарност.



По-рано следобед на същото място таксиметрови шофьори също блокираха за кратко кръстовището и надуха клаксони в знак на съпричастност към жертвите на катастрофата и близките им, както и срещу войната на пътя. 

Хората наоколо ги аплодираха. 



Бивш футболист е избягалият от катастрофата в София (СНИМКА)

На 5 юли, около 23:00 ч. джип с висока скорост удари таксиметрова кола, а след това се заби в асансьор на метростанция "Европейски съюз". От силния удар колата се разцепо на две половини, едната от които удари и уби на място две млади жени - на 22 и на 26 години.

За издирване бе обявен 36-годишният бивш футболист Георги Семерджиев, който по последна информация шофира колата. Той е криминално проявен, с отнета шофьорска книжка, с десетки пътни нарушения, включително и с наркотици, разкриха от полицията. Според очевидци с него е имало една или две жени.

По-рано днес Семерджиев беше арестуван в апартамента, в който живеел без адресна регистрация. Той бе задържан при съвместна акция на полицията и специализирания отряд „Кобра“.