МВР разпростани кадри и снимки от ареста на Георги Семерджиев, който избяга след тежката катастрофа в центъра на София.

Семерджиев бе арестуван в апартамента, в който е живеел без адресна регистрация. Той е задържан при съвместна акция на полицията и специализирания отряд „Кобра“.
 

арестът
МВР

Със спецотряд „Кобра“: Задържаха шофьора, който избяга след тежката катастрофа

Издирваният шофьор е бил във видимо неадекватно състояние. "Лицето беше вътре, при влизането беше, бих могъл да кажа, в не съвсем адекватно състояние", коментира по-рано Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба и допълни, че не знае каква точно е причината за поведението му: дали алкохол, наркотици, или шок. "Може би комбинация от трите", предположи той.
Георги Семерджиев арест
МВР

В колата на арестувания са открити и полицейска лапма и палка.

"Ползвахме услугите на отряд "Кобра" с разрешението на директора на СДВР, защото се опасявахме, че лицето може да е въоръжено и да окаже съпротива, ако лицето е в апартамента", допълни Тодоров.

На 5 юли, около 23:00 часа, Георги Семерджиев преминава с висока скорост на червен светофар и удря таксиметрова кола, а след това се забива в асансьор на метростанция "Европейски съюз". От силния удар колата се разцепва на две половини, едната от които удря и убива на място две млади жени - на 22 и на 26 години.

36-годишният бивш футболист Георги Семерджиев, бяга от мястото на инцидента и е обявен за общодържавно издирване. Той е криминално проявен, с отнета шофьорска книжка, с над 50 пътни нарушения, включително и с наркотици, разкриха от полицията. Според очевидци с него е имало една или две жени.

Георги Семерджиев арест
МВР


В социалните мрежи се появиха редица коментари, в които потребители твърдят, че са засичали на пътя бившият футболист и са потърпевши от безотговорното му шофиране.

Бивш футболист е избягалият от катастрофата в София (СНИМКА)

Предстоят множество експертизи, които ще изясняват редица детайли – от скоростта, с която е управляван автомобила във фаталната нощ, кръвна проба на задържания за шофиране под въздействието на алкохол и наркотични вещества, валидността на свидетелството му за управление, издадено в чужбина, подменените регистрационните табели. Същевременно разследването продължава и в посока установяването на самоличността на негов спътник. На етапа е уточнено, че същия ден 36-годишният е извършил още едно пътнотранспортно нарушение.

Появи се информация, че Георги Семерджиев е шофирал с фалшива шофьорска книжка от Швейцария.
 

Георги Семерджиев арест
МВР

Георги Семерджиев е подсъдим и за нанасяне на телесна повреда, съобщиха междувременно от Софийския районен съд. Той е трябвало да се яви днес на поредно заседание по делото. По това дело той има и съподсъдим.

Братът на избягалия шофьор пред NOVA: Кара яростно, но винаги е бил отговорен

Процесът е започнал през 2013 година, но заради смяна на съдебния състав делото е започнало отначало. Заради неявяването му днес, съдът е разпоредил задържането на Семерджиев. По-късно стана ясно, че съдът е постановил той да остане в ареста по същото дело.

 

Ето и част от официално регистрираните нарушения на Семерджиев:

 На 11 юни е бил засечен зад волана след употреба на наркотици.

- От 2009 г. няма книжка - отнета му е заради липса на контролни точки.

- През 2021 г. започва да кара с швейцарска книжка.

- След 2021 г. има глоби за преминаване на червено, затъмняване на стъкла и отказ да бъде тестван за употреба на наркотици.