/ БТА
МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи, обясни още вътрешният министър
Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков коментира пред Българското национално радио разпита на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов миналата седмица. Той бе повикан на 15 юли в Главна дирекция „Национална полиция“.

Борисов: Рашков ме призова на разпит, писал е призовки сладурът

"Трите сигнала, за които давах сведения, са за това, че някой нещо е чул по време на крос, че някой нещо е говорил...те са от 2009 г. и от 2012 г. ЦИК в желанието си да ме унижава решиха да ме оставят депутат, но като депутат нямаше как да ме разпитат и посред нощ си смениха решението", каза Борисов след разпита. А адвокатът му Менко Менков каза само, че става дума "за измислици отпреди 13 години".

Борисов след разпита в МВР: Дадох сведения по три сигнала (ВИДЕО/СНИМКИ)

"По повод едно действие, което се основава на закона - гражданинът Борисов да бъде разпитан, той направи политически пиар от това. Към онзи момент фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде измъкнат от отговорност Борисов. Когато видите, че един случай е останал неизяснен от компетентните органи, няма ли да желаете този случай да бъде доизяснен“, коментира разпита Рашков.

„Да, сега е минало време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да бъде направен опит чрез законови средства да му се търси отговорност, е в голяма грешка. Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи, сред тях е и този за къщата в Барселона", допълни той.

На брифинг на ГЕРБ Борисов коментира думите на Рашков, като заяви, че няма къща там, нито имот, нито каквото и да е било.

"
Имам си къща в Банкя, да ме викат колкото искат, не ме притеснява нищо - казал съм, че, ако го докажат, ще им я дам", категоричен беше той.

Лидерът на ГЕРБ отбеляза, че според юристи, за всички набеждавания си има текстове в НК и той се замисля по въпроса.

"Не можеш да не потърсиш Румен Спецов /директор на НАП/ за фирмата, директора на фонд "Земеделие" Борис Михайлов", изтъкна на свой ред лидерът на ГЕРБ.

Борисов: Бойко Рашков или Слави Трифонов, кое зло да избера? (ВИДЕО)

Бойко Рашков коментира и други теми. Той заяви, че МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи:

"Става дума за подслушване на стотици български граждани. Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция "Вътрешна сигурност". Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, които после са били унищожавани. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани. Представяте ли си докъде е стигнала българската прокуратура, за да угоди на политическата власт, на Борисов конкретно, а Гешев е съгласен прокуратурата да иска използването на СРС, тъй като протестът е започнал да иска и неговата оставка. Безумието е безгранично. Затова тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони... Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани".

Публикуваха доклада на Бойко Рашков срещу Гешев


Министърът коментира, че в развитите демократични държави няма подобна на нашата прокуратура - главният прокурор да командва обикновения прокурор.

"Целта е да се постави по-сериозният въпрос - как е структурирана нашата прокуратура. Затова тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони", посочи Рашков.

Той обясни, че по материала за главния прокурор работи много, преди да стане служебен министър, затова не можело да става дума за някаква специална цел.

Янаки Стоилов с иск за освобождаване на главния прокурор (ОБЗОР)

„Този материал дори доста позакъсня, за да бъде сезиран Висшият съдебен съвет. В дискусията по тази проблематика се намесиха и бивши представители на НДСВ. Те изтъкваха несъстоятелни аргументи, включително, че това предложение към ВСС ще бъде удар във въздуха. Тук личността на Гешев не е най-важното. Няма опит за реванш. Тук целта е да се постави по-сериозният въпрос - как е структурирана нашата прокуратура, как заема място в системата на съдебната власт, дали главният прокурор е отговорен, или е недосегаем", посочи Рашков.

"Очаквам ВСС да не събере кворум, за да не се занимава с този горещ картоф. Очаквам, че и дори да има кворум, членовете на ВСС ще направят всичко възможно да отхвърлят предложението или да вземат решение, че няма основание Иван Гешев да бъде освободен от поста... Искането за процедура е удар в полза на демократичното устройство в нашата страна. Удар, който ще остави следа и ще предизвика промени", допълни той.

Сийка Милева: Действията на Янаки Стоилов са политически акт
 
БНР