/ БТА
"Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година. Очаквано, неговата оставка ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на посещение във Варна.

"Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция на най-високи места във властта на държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дълбоко дискредитираха страната, оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта", допълни Радев.

По думите му искът за прекратяване на правомощията като главен прокурор на Иван Гешев е закономерен резултат от всичко случило се до момента.

Янаки Стоилов внася във ВСС искане за освобождаване на Иван Гешев

Относно създаването на нов кабинет, държавният глава заяви, че съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, "изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог". "Изисква почтеност и ясни морални принципи, затова обществото ни очаква от партиите, които се обявиха срещу този порочен управленски модел, да представят ясна алтернатива и конкретни решения, а не оправдания", подчерта Радев.

В отговор на въпрос относно провеждането на консултации с парламентарните групи в новия парламент държавният глава коментира, че ще бъдат проведени възможно най-скоро. От хода им, от това дали ще намерят диалог и консенсус, зависи на кого ще бъде връчен и третият мандат, посочи още президентът. „Този път те нямат право на грешка. Още един поправителен на партиите няма да бъде за тяхна сметка, той ще бъде за сметка на всички нас“, заяви Румен Радев.
 
Помолен да даде оценка за работата на служебното правителство, Радев зяви, че министрите изпълняват успешно поставената им задача за „начало на демонтажа на порочния управленски модел и оздравяване на държавността. За работа в интерес на обществото, а не на отделни партии и бизнес кръгове“.

Президентът коментира и протестите на медиците от "Пирогов", като посочи, че "дължим признание на нашите лекари и медицински работници за това, че за пореден път показаха, че и в най-тежките моменти здравето и живота на българските граждани са тяхна неотменна кауза".

Служители на „Пирогов” искат оставката на Стойчо Кацаров

По думите му им дължим "един справедлив и ефективен здравен модел, който да гарантира добри условия на труд и заплащане, но да гарантира и правата на пациентите".

"Това, което се случва в „Пирогов“ е показателно за системен проблем в нашето здравеопазване, който води до това да се превръща в бизнес и който опорочава на отношенията лекар-пациент. И това трябва да бъде приоритет на партиите, които трябва да сформират правителство", категоричен е Радев.