/ БТА
"Не смятам, че шансовете са големи този състав на ВСС да освободи главния прокурор". Това заяви пред БНТ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Това поставя на голямо изпитание самите членове на ВСС да покажат дали те са самостоятелни, дали те са еманципирани от позицията на едни или други личности, които имат своята роля във ВСС, а бих казал в много случаи определят и решенията на ВСС", посочи той.

По думите му "институционално това решение в едната или в другата посока може да бъде само алтернативно". 

Янаки Стоилов внася във ВСС искане за освобождаване на Иван Гешев

"Единствен ВСС може да се произнесе с решение. Даже неговото решение не е крайно, тъй като ако съдът потвърди това предложение, то вече трябва да стигне до президента, който издава указа както за назначаване, така и за освобождаване на главния прокурор", уточни Стоилов.

Той обясни още, че не е посредник на вътрешния министър и не е в йерархични отношения с него. В средата на седмица е получил официално самото искане от страна на министъра на вътрешните работи.

Публикуваха доклада на Бойко Рашков срещу Гешев

"Изправен съм пред алтернативата или то да стои при мене, или да го представя на ВСС. Заедно с представянето на ВСС съм сметнал, че трябва да се извадят основните мотиви, без да се визират самите факти в придружаващата информация", допълни Стоилов.
БНТ