Рашидов определи новото туристическо лого на България като примитивно
Рашидов определи новото туристическо лого на България като примитивно / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Рашидов определи новото туристическо лого на България като примитивно
61089
Рашидов определи новото туристическо лого на България като примитивно
  • Рашидов определи новото туристическо лого на България като примитивно

Министърът на културата Вежди Рашидов определи като примитивно новото туристическо лого на България. Той сравни естетическите качества на емблемата с тези на шарените бонбони от панаирите.

Според Рашидов към логото, което представя страната ни в чужбина, трябва да се подходи по-сериозно, а не с кич.

"Трябва да се правят сериозни национални конкурси и работата да се повери на експертите в тази област", заяви още културният министър.

Негативната позиция на Рашидов идва само няколко дни, след като и Съюзът на българските художници изрази категорично си несъгласие с новото лого. Министърът отказа да коментира какво според него трябва да изобразява логото, но заяви, че в този си вид многоцветната емблема приличала на сладолед и бонбони: "Всичко в живота е една естетизация - ризата, карето, обечките, герданчето, така че логото трябва да бъде една съвършена естетика. България е сериозна страна, не толкова сладолед".

Вежди Рашидов участва в представянето на проект, насочен към превенцията и разкриването на престъпления, свързани с културното наследство на Република България.

Българският народ има правото да се наслаждава на своето историческо наследство, вместо то да бъде продавано в чужбина, заяви министърът. В противен случай, по думите му, съществува опасност културата да се изчерпи: "Би било жалко, защото всяка култура някъде може да се изчерпи. Ако само изнасяме, изнасяме, изнасяме и някъде не можем да се спрем, да се ограничим".

Рашидов заяви още, че в най-скоро време ще бъде подписан меморандум със САЩ, според който ще се наложат ограничения на вноса на антични предмети и ценности с българки произход отвъд океана.