/ Георги Димитров
Най-голямата заплаха идва от пожарите на територията на Северна Македония, където фронтът подхожда на 4 км от нашата граница. Благодаря на всички огнеборци, военни, служители на МВР, горските служители за самотвержената им борба. Благодаря на екипа на пожарната служба в Благоевград, който в момента е в Северна Македония. Те заслужават признание, а не упреци, че са там. Дълг е да помагаме на нашите братя. Те се борят стихията да не дойде и към нас. Ще помоля по-внимателна оценка на тези хора. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министър-председателя Стефан Янев, социалния министър Гълъб Донев.

Пожарът до границата ни – овладяна ли е огнената стихия в Северна Македония


Правителството работи в изключително сложна обстановка.  В момента имаме криза с пожарите. На вратата чука и евентуална политическа криза, и евентуална мигрантска криза. Овладени са всички пожари на територията на страната, посочи държавният глава.

Радев призова и правителство да подпомогне в координация с местните власти на хората, загубили покъщнина, както компенсация на семействата на хората, които са изгубили живота си в борбата с огнените стихия. Президентът изрази мнение, че компенсацията от 540 лева към семействата на загиналите горски служители край санданското село Петрово не са достатъчни.

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев се съгласи с мнението на държавния глава, че помощта за загиналите в изпълнение на служебния им дълг не е достатъчна.

"Тя не може да компенсира онова, което двамата загинали биха допринесли както и с труда си, така и с емоционалното и семейното си присъствие. Но тя е съгласна Кодекса за социално осигуряване, при всяка такава смърт съпругата, съпругът и децата имат право на такава помощ. Има право на наследствена пенсия при продължаване на своето образование до 26-годишна възраст", обясни социалният министър.

За загиналите ще бъде предложена и целева финансова помощ, допълни Донев.

По отношение на пожарите и щетите от тях на имущество на български граждани, засегнати на държавни инструктури и обекти, включително и с културно-историческа стойност, там ще бъде подготвено решение на Министерския съвет, с което да се заделят средства за възстановяване след като общинските комисия оценят щетите.