Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов обясни пред медиите в село Габрово докъде са стигнали действията около пожара до границата ни с Република Северна Македония (РСМ) и има ли опасност за нашата страна.

„Границите на пожара са на около 4 км от нашата граница, активните огнища са на 7.5 км. Какво правим, за да не допуснем пожара на наша територия – на първо място, нашият изнесен пост от 25 пожарникари в Северна Македония има за основна задача, освен да запази селата в непосредствена близост, но да пази източния фронт на пожара, така че да не дойде в България. Така че превантивно се работи. Второ, денонощно е наблюдението по границата от Гранична полиция. Трето, 75 човека са разположени равномерно по територията на границата, които имат за задача да наблюдават и подпомагат дейностите на булдозера, който започна да разширява пътя, за да бъде като естествена упора и полоса за нашите действия“, заяви Николов.

Разположиха тежка верижна техника по границата със Северна Македония заради огромния пожар

Под 10% е вероятността пожарът да влезе в нашата територия - "в това ме уверява екипът български пожарникари, които помагат за гасенето на пожара в Република Северна Македония", каза Николов.

Той добави, че работата на българските пожарникари в РСМ се оценява високо. „Докладите сочат, че нашите пожарникари се справят много добре в Македония, запазили са две села от опожаряване”, посочи той.

198 пожара у нас са гасили огнеборци през изминалото денонощие, опасността остава

От своя страна областният управител Николай Шушков коментира, че засега няма опасност пожарът да премине на българска територия, но все пак ситуацията се следи, а противопожарните служби са в готовност да реагират незабавно.

Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие посочи, че три са основните огнища на пожара в Р Северна Македония. Той определи като тежка ситуацията в нашата съседка, но отбеляза, че на този етап няма основания за притеснение от българска страна.