/ БТА

Президентът Румен Радев се срещна с нашите сънародници в Чехия. По официални данни българските граждани, трайно пребиваващи на чешка територия, са около 17 000. 

"За мен е чест да бъда сред представителите на една от най-старите, многобройни и организирани български общности извън България. Искам да ви поздравя за това, че успявате да направите така, че да предавате на нашите деца българския, възрожденски дух, че пазите нашите култура, традиции и език", заяви пред българите Радев след среща с посланик Йордан Първанов в посолството ни там.

"Искам да ви предам и най-добри благопожелания от президента и министър-председателя на Чехия. Имахме пълноценни разговори с тях вчера. Чувствам се горд, че съм българин, защото оценката за вас е изключително висока. За начина на вашата интеграция в чешкото общество. Вие не само успявате да съхраните българския дух, успявайки вие, индивидуално като личности, всъщност помагате много на България да развием нашите отношения с Чешката република във всички области от взаимен интерес", допълни държавният глава. 

Румен Радев открои и реализирания през последните 10 години стокообмен с Чехия. „Той вече надхвърля милиард и 700 млн. евро. Ръстът му се измерва с двуцифрени числа. Това означава много и вие несъмнено с начина на вашата работа и с доверието, което предизвиквате, допринасяте за този успех”, коментира той.

Президентът е на двудневно официално посещение в Чехия по покана на чешкия си колега Милош Земан.