Важно е налаганите санкции да бъдат ефективни, но да не допускаме те да нанасят вреди върху икономиката ни
Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, която руши цяла държава. Руши и утвърденият международен ред и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна промяна на Алианса и трансформация с фокус към Източния фланг.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с чешкия президент Милош Земан.

"Призивите за прекратяване на нападенията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа. Това означава дълга война на изтощение с тежки последици както за двете ни страни, така и за цяла Европа. България и Чехия са солидарни с украинците и приемаме стотици хиляди бежанци. Това, което трябва да направим е да се ангажираме повече е с нашата стратегическа автономия и с енергийната си независимост", каза още българският президент.

Румен Радев призова да се балансира между санкциите и интересите на всяка отделна държава.

"Важно е санкциите, които налагаме да бъдат ефективни, но да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи. Спирането на доставките на петрол няма да се отразят добре на нашите икономики и трябва да сме изключително внимателни, като отчитаме спецификите на всяка една страна", категоричен беше президентът.

"Трябва да внимаваме с кризите, които предизвиква войната. Защото продоволствената криза, която води до нови мигрантски вълни, енергийна криза с нарушени доставки и галопираща инфлация", изтъкна той.

И Радев, и Земан споделят тезата, че постигането на климатична неутралност за двете страни не е възможно без създаване на условия за развитието на ядрената енергетика. "Не трябва да допускаме грешката да се отпускаме много към модерните възобновяеми източници, закривайки базовите си мощности като въглищни централи, ядрена енергетика и тн", посочи Румен Радев.