Добрите намерения на правителството тепърва трябва да намерят законодателна подкрепа, това заяви президентът Румен Радев пред журналистите и допълни, че ще може да коментира антикризисните мерки едва тогава, когато се види тяхното приложение. 

Вчера властта официално обяви пълния пакет от мерки. Премиерът Кирил Петков го определи като „безпрецедентен”. Стойността му е за около 2 млрд. лева, а мерките, около които се обединиха управляващите, са 11. 

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са само част от мерките в антикризисния пакет. Те целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Приеха антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите и отстъпки за горивата

Запитан по темата темата за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз и какво са си казали с помощник държавния секретар на САЩ Карън Донфрид и с френския президент Еманюел Макрон вчера, Радев беше лаконичен:

"Многократно съм заявявал, че навсякъде и аргументирано отстоявам българската позиция за РС Македония и тя среща своето разбиране. Затова е изключително важно да има комуникация с всички лидери от Европейския съюз, но и не само, с нашите стратегически партньори от САЩ и с всички европейски институции, така че да се намери ясно, устойчиво и необратимо решение". 

Той отказа да коментира мерките за сигурност около парламента. „Има си органи, които отговарят за това”, заяви Радев.

Какво важно си казаха президентът Радев и помощник държавният секретар на САЩ

Румен Радев разговоря по телефона с Еманюел Макрон



Президентът Румен Радев присъства на откриването на изложбата "Образът на Майстора" в "Квадрат 500". 

"Преди 140 години България беше надарена с един от своите най-талантливи творци, който успява в своите платна да съхрани красотата на родината по един уникален начин, каза президентът. Затова и неговите творби остават неподписани, защото и ние толкова години след него не можем да ги объркаме с творбите на никой друг. Затова и магията на неговото твочество надхвърли далеч границите на родината", каза Радев.

"Майстора успя да види и да преоткрие по един незабравим начин връзката между човек и природа. Майстора е творец, който подчини целия си живот на изкуството. Затова и поколенията ще го нарекат Патриарх на българската живопис. Както той самият казва, лесно е да изпишеш портрет, но е трудно да изпишеш душата. Там е тайната на неговата магия и всеки един от нас, когато застане пред платната на Майстора, няма начин да не се смири, да не попие от мъдростта, която се излъчва от неговото творчество, да затаи дъх и да се обърне към себе си, към своята същност", каза президентът. По думите му Майстора продължава не само да провокира и да възхищава, но и да ни приобщава, да ни кара да гледаме навътре към нас, към нашата човешка същност, към това кои сме, откъде идваме. 

На откриването на изложбата „Образът на Майстора“, посветена на 140-годишнината от рождението на класика на българското художествено изкуство Владимир Димитров присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова и общественици.

Румен Радев изложба Майстора
Президентство, пресцентър

Румен Радев изложба Майстора
Президентство, пресцентър