/ iStock/Getty Images
Македонска и българска делегация, оглавявана от ресорните министри на транспорта и туроператори от двете страни, ще бъдат пътници на първия полет, който ще се реализира на 11 февруари по маршрута София-Скопие, съобщи "Фокус". Компанията "Гъливер" има интерес за реализиране на полета, като по този маршрут се очаква да има редовни полети през следващия месец, съобщи министърът на транспорта и съобщенията на Република северна Македония (РСМ) Благой Бочварски, цитиран от скопския телевизионен канал “Сител“.

„На 10 февруари ще имаме среща в София заедно с нашите екипи на Комисията по транспорт и инфраструктура, а на 11-и ще бъде организиран първият полет от София до Скопие, където заедно с нашите делегации и министри ще пътуват и туроператори от България. На 11 февруари в Скопие ще организираме съвместна среща с туроператори от Северна Македония, където очаквам да открием всички предимства и възможности и най-добрите решения за гражданите, така че в бъдеще тази линия да се изпълнява редовно и разбира се още една дестинация“, каза Бочварски, отговаряйки на журналистически въпроси по време на посещение в град Кочани. „Очаквам развитие на икономиката и туризма,“ допълни той.

„Радвам се, че вече има заинтересована компания - именно компанията „Гъливер“ ще изпълни този първи полет, което ще покаже, че с разговори и позитивен подход можем да отворим повече възможности за нашите граждани, за икономиката и за развитието на туризма на двете страни“, каза Бочварски. Попитан кога ще заработи редовната авиолиния, Бочварски каза, че има възможност това да стане през следващия месец, като уточни, че подробностите ще бъдат разгледани на срещата на 11 февруари.

„Очаквам на срещата в Скопие на 11 февруари туроператорите, които имат най-добри познания относно всички тези процедури и възможностите, които ще се предлагат от тях, вероятно възможността е в началото, т.е. през март да стартират редовните полети. Но все пак ще кажа, че очаквам да дойдат опитни професионалисти, туроператори от двете страни, които ще дадат възможности и ще споделят своите предложения, какви други полети могат да се осъществят освен по маршрута Скопие - София и водени от тези идеи, със сигурност ще вземем решение, което ще бъде от интерес за гражданите“, каза Бочварски.

Българският му колега Николай Събев също обяви в петък, че първият полет от София до Скопие ще бъде на 11 февруари и че редовните полети ще започнат през март, а туроператорите от България и Северна Македония трябва да се договорят за туристически пакети за увеличаване на туристите от двете страни.

Събев обяви, че властите в Скопие ще осигурят слотове за полетите на авиокомпанията от София, които ще летят или до Тирана, или до Атина, или до Истанбул. За маршрута трябва да има държавна субсидия, които ще се получава българската авиокомпания, която ще изпълнява полетите. Тогава това ще позволи да се види какъв е потокът от пътници в тези посоки, за да може да се направи точна оценка и авиолинията да оцелее. Бочварски и Събев подписаха на 25-ти миналия месец в София два документа за укрепване на инфраструктурната връзка между двете страни, за директната авиолиния Скопие-София и за железопътен коридор номер 8. Документите бяха подписани след съвместното заседание на двете правителства.
Фокус