/ IStock
Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска България да даде писмени гаранции, че няма да блокира Скопие по пътя към ЕС и да се извини за "изгонените от Македония евреи", съобщават македонските медии.

В интервю за македонската телевизия Канал 5 той каза, че ако в парламента на Северна Македония бъде внесено искане македонците с българско самосъзнание да бъдат вписани в конституцията, "ВМРО-ДПМНЕ не променя позициите си според нуждите и ако няма реципрочност, писмени гаранции, че това е последното нещо за премахване на българската блокада и в бъдеще няма да ни убеждават, че сме били българи до 1944 година."

Скопие поиска замразяване на работата на историческата комисия за 2 години

Мицкоски посочи, че щом българската конституция не признава колективните права, а индивидуални, тогава "поне България да се и извини за 7200 евреи от Северна Македония, които е изпратила в лагера Треблинка" през Втората световна война.

Той каза също така, че ВМРО-ДПМНЕ ще внесе в парламента по повод 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев декларация, която да очертае позициите по въпроса за Гоце Делчев, допълва МИА.

На въпроса ако беше премиер, дали би положил цветя на гроба на Гоце Делчев заедно с българския премиер Кирил Петков, той каза, че това би станало само ако българският министър-председател се съгласи, че Гоце Делчев се е борил за своя независима македонска държава.

Петков за посещението в Северна Македония: Не е прибързано, а ужасно много закъсняло

"Ако Петков се съгласи, че Гоце Делчев е македонец и се е борил за своя македонска независима държава, тогава нямам никакъв проблем", каза Мицкоски в интервюто за Канал 5.
БТА