Министър-председателят Кирил Петков отговори на президента Румен Радев, който по-рано днес заяви, че българското посещение в Северна Македония е било прибързано. Според Петков "не само, че не е било прибързано, а е било ужасно много закъсняло".

Радев: Посещението на Кирил Петков в Северна Македония беше прибързано

"Истината е, че ние сме загубили 30 години в тези отношения. Не само, че не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло. Не аз като министър-председател, то беше закъсняло българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход. Съжалявам, че толкова години сме изпуснали. Аз нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение", обясни Петков.

"Вярвам, че ако не искаме Балканите да не осаната най-бедната, най-корумпираната, най-некординираното място в ЕС, подходът трябва да бъде сменен на база добросъседство, икономическо развитие, работа заедно", посочи още той.

Агнеса Руси е кандидатът за посланик на Северна Македония в България (СНИМКА)

"Сега ще има много сили, които ще се опитат да спънат този процес. Ако нямаше такива сили, ние отдавна щяхме да сме в много добри добросъседски отношения със Северна Македония. Факт е, че има много сили на Балканите, които не искат Република Северна Македония да бъде част от ЕС. А защо не искат? Защото с едни нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация, ще има преимущества за страни, които според мен, не ни мислят доброто. Но стига сме се оправдали, а да запретваме ръкави и да си вършим работата. Ако го направим по стария начин, където с контра, запъваме се и едва ли не е нашия начин или никой друг - това ни е довело до мястото, на което сме, до най-ниската точка", смята Петков.

Той каза още, че няма да коментира какво е направил президентът на Северна Македония. "Хубавото е, че външната политика на България и на Северна Македония зависи от министър-председателя и от Министерския съвет на двете правителства".

Той коментира и последните събития в "Булгаргаз". "Факт е, че "Булгаргаз" е можело да има много по евтин микс и много по-евтин газ", заяви Петков.

"За "Булгаргаз" за мен е абсурдно цената на газа да скача с 30%, а едновременно с това да се отказваме от мощности, които идват от Азербайджан, въпреки че са на много по-ниска цена, както и да се оправдаваме с гръцка връзка, която впоследствие нашите доставчици казаха, че не е проблем да се заобиколи. Когато всеки българин трябва да плати с 30% по-висока цена в средата на отоплителния сезон, да пропускаме такива възможности, е недопостимо. Всеки, който се опитва да направи грешни решения за сметка на всички българи, ако докажем, че това е факт, няма да се колебаем нито секунда да вземем подобни решения и за други дружества", посочи още Петков.