Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова / БГНЕС
Кандидатът за столичен кмет Мая Манолова и настоящият градоначалник Йорданка Фандъкова размениха задочно остри реплики за столичния боклук, пише БГНЕС.

По-рано Манолова попита чрез медиите Фандъкова защо процедурата за почистване на София, за избор на сметопочистващи фирми, се провежда сега, една година по-рано преди да изтече договорът на вече наетите фирми и какво се случва с обещанието да има общинско предприятие, което да поддържа чистотата в града.

Дариткова: Манолова обича да се прави на жертва на статуквото

„Няма обяснение защо след като договорите на сметопочистващите фирми изтичат след една година през август следващата година, поръчката се прави сега. Това е поръчка за близо половин милиард лева, за 5 години, което ще прехвърли и мандата на следващия кмет“, посочи Манолова.

„Наистина нямам обяснение защо това се прави сега. Също така е и притеснително, че едно от важните обещания дадени на старта на предния мандат – да бъде създадено и стабилизирано общинско дружество, което да се грижи за чистотата не беше изпълнено. Имам своите предположения, но отговорът трябва да го даде този, който е открил процедурата, а именно столичния кмет г-жа Фандъкова”, каза кандидатката за кмет на София.

Вежди Рашидов: София няма нужда от експерименти

Действащата кметица отговори на поставените въпроси за почистването пред телевизия „Европа“.

"Мисля, че г-жа Манолова като юрист знае отлично, че когато става въпрос за обществена поръчка, тя изисква дълъг период на реализация. По никакъв начин няма да направя София и почистването на града заложник на изборите. Предишния път, когато правихме такава процедура, тя трая една година. Договорите за почистване, първите от тях, изтичат на 1 юни. Сама разбирате, че няма как да чакаме изборите да приключат и след това да направим наистина София заложник и да я поставим под риск от кризата с отпадъците. София е виждала такива кризи. Ние сме се борили с такива. Днес имаме най-модерният завод за отпадъци в региона, който ни позволява да депонираме само 15 % от отпадъците на града. Започнахме от депониране на 100%. Това е голям екологичен проект", коментира Йорданка Фандъкова.

Фандъкова: Мога да покажа на Манолова една по една новите 100 детски градини


Тя добави, че това, на което се залага, са максимални изисквания за подобряване на условията с подобряване на изисквания за максимален екологичен стандарт на камионите.
Фандъкова обеща, когато Манолова обяви своите идеи и проекти да коментирам всички тях.

"Засега заявките, които чувам не само от нея, но и от останалите кандидати за приоритети програми, не виждам нищо, което да е по-различно от това, което ние вече правим и сме готови с конкретни проекти да представим пред хората", добави още настоящият кмет на столицата.
 
 
БГНЕС