/ iStock/Getty Images
Пациентът работи като пастор към протестантска църква в Лом
"Първи пациент с коронавирус е приет за лечение в инфекциозното отделение на държавната болница МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана", съобщи директорът на болницата д-р Тони Тодоров, цитиран от БТА.

Двама депутати със съмнителни проби, коронавирус и във Видин (ВИДЕО)

Пациентът е мъж на 64 години от Лом и за сега е в добро общо здравославно сътояние, не се налага интубиране. Първоначално е насочен в отделението по пулмология, където не е постъпвал, а само му е взета проба за коронавирус и веднага е настанен в инфекциозното отделение.

Там е отделен с специално изолирана за болни от COVID-19 стая. Той е постъпил в болницата в Монтана, след като от 10 дни насам е имал грипни симптоми. Директорът на РЗИ в Монтана д-р Елена Борисова съобщи, че до момента са идентифицирани 20 контактни, с които пациентът е бил във връзка. Всички те се поставят под 14-дневна карантина от днес.

Коронавирусът стигна и Русе, заразените станаха 412

Никой от тях няма оплаквания и в момента са в добро здравословно състояние, но ще бъдат проследявани и ако има влошаване - ще бъдат изследвани за коронавирус.

Пациентът работи като пастор към протестантска църква в Лом, но в последния месец е провеждал службите онлайн и не се е срещал с хора, освен със семейството си, обяви Борисова. Тя съобщи, че по време на вземането на пробата лекарят в Монтана е бил с необходимите защитни средства.
БТА