Приемат в болница депутата Хасан Адемов, за когото стана ясно, че е дал положителна проба за коронавирус
Коронавирусът стигна и Русе, заразените станаха 412. Това стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин в 8:00 часа. 

Става въпрос за мъж от Русе, който се е прибрал от Австрия. Там той е работил в ски курорт. Най-възрастният излекуван е 80-годишен мъж, а най-младият на 27 години. 

399 са вече заразените с COVID-19 у нас

Излекуваните са общо 20. Средната възраст на заразените е 46 години. Общият брой на хоспитализираните в страната е 146 души, от тях 14 са в интензивно отделение. В Кюстендил също има интубиран. 

За вчерашния ден има 33 души дали положителна проба. 23-ма от тях са хоспитализирани. В София случаите за денонощието са 21. Има двама нови хоспитализирани в „Света Анна“ ,19 в Александровска болница, в „Софиямед“ - 1,  в „Пирогов“ - трима, в МВР - един. 

Депутатът Хасан Адемов е дал положителна проба за коронавирус

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Бургас – 2, Варна - 3, Пловдив - 2, Добрич - 2, Стара Загора – 1, Хаскво – 1,  Сливен – 1, Кърджали – 1, Русе – 1, Перник – 1. „В Пловдив има военнослужещ, който е интубиран и е в тежко състояние“, обяви Мутафчийски.

"Приемат в болница депутата Хасан Адемов, за когото стана ясно, че е дал положителна проба за коронавирус", каза генарал-майор Венцислав Мутафчийски, който отказа да коментира състоянието на народния представител, защото не е упълномощен от него

Ананиев отмени заповедта за задължителните маски

От думите му стана ясно, че журналистите, работещи в Народното събрание ще бъдат тествани по списък,който ще бъде предоставен от председателката Цвета Караянчва.

Член на екипа на ВМА е дал съмнителна проба за коронавирус,
стана още ясно от думите на Мутафчийски. Генерал Мутафчийски коментира и теорията, според която в страните, в които населението е ваксинирано с БЦЖ ваксина дават по ниска смъртност. "Има теории за БЦЖ. Сега ще следим Източна и Западна Германия", каза професорът, според който засега това е факт в Източна Германия.

25 нови случая на коронавирус, заразата стигна Силистра

Мутафчийски обяви и колко теста за коронавирус са направени у нас и в част от държавите по света. „За нас е важно да видим къде стоим в Европа. Броят направени тестове за COVID-19 за един милион души за България са 1276, без да е отчетено, че има около 3000, които са от частни лаборатории, в Белгия - 1594, Словакия -1382, Гърция - 1482, Унгария - 1361, Македония - 1505, Полша - 1214, Сърбия - 443, Румъния -1091, Турция - 926, Украйна - 54, Франция -1508, Словения - 9910, Естония - 8471,  Чехия - 4583", поясни Мутафчийски.

По време на брифинга проф.Тодор Кантарджиев поясни колко време отнема направата на ваксина срещу коронавируса. „Всички специалисти в нашата страна са впрегнати в това да създадат ваксина. Доста е трудно. Първо, тя трябва да е безвредна и да има максимално странични ефекти.

Трябва да се тества върху доброволци. Ваксина във Великобритания и Китай беше тествана върху лабораторни животни. За да минем от животни върху човек, ни трябва доста време“, поясни Кантарджиев.