Хасан Адемов
Хасан Адемов / БГНЕС, архив
Депутатът от ДПС и председател на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов е дал положителна проба за коронавирус. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на извънреден брифинг, като уточни, че оповестява името му с неговото лично съгласие.

По препоръка на Националния оперативен щаб ще се направи тест на всички депутати преди извънредното пленарно заседание, което трябва да се проведе на 2 април с оглед актуализацията на бюджета, каза още Караянчева.

„Има направена организация, информирала съм председателите на парламентарните групи. Утре в две болнични заведения ще се правят тестове на другите народни представители“, посочи още тя.

399 са вече заразените с COVID-19 у нас

По думите ѝ две болници ще тестват всички народни представители.

В четвъртък и контактните на д-р Адемов от администрацията на НС.
В сряда сутринта Караянчева събира ръководствата на парламентарните групи, за да решат как да действат в тази ситуация. Тя се утежнява допълнително от факта, че парламентът трябва да гласува актуализацията на бюджета и вземането на нов заем, а в същото време депутатите трябва да излязат в карантина заради това, че един от тях е заразен.

„Още в петъка, когато поех ангажимента и предложих НС да не работи точно това имах предвид. Защото още тогава казах, че независимо че сме депутати, вирусът не подбира нито по политическа, нито по етническа принадлежност. Някои ме обвиниха, че парламентът няма да работи, защото ще се установява едноличен режим, диктатура, и че потъпквам парламентаризма“, аргументира се Караянчева заради решението си да разпусне НС и да работи само извънредно.

Председателят на парламента пожела на Адемов бързо възстановяване.