Двама депутати със съмнителни проби, коронавирус и във Видин.

„Случаите на COVID-19 у нас са вече 449. За последните 24 часа са установени 37 лица, от тях 27 са в болница. Новата област, в която има потвърден случай, е Видин. В болница там е приет мъж на 56 години". Това съобщи на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Коронавирусът стигна и Русе, заразените станаха 412

Общият брой на излекуваните е 25.
 Броят на хоспитализираните заразени е 167 души, от които 17 интензивни, още една жена е интубирана в Пирогов.

„В София до 16 часа в сряда има 8 случая. Има един случай от Банско, който е настанен в Благоевград и един от Разлог. Общо за Благоевградска област случаите са три. Момиче на 9-години е прието в болница във Варна. В Пловдив има жена на 53 години, а в Монтана мъж на 53 години в болницата", каза още той.

 „Има изписани нови болни с отрицателни проби. Това са трима души от Бургас, един мъж от Шумен и един в Перник. Най-младият изписан е на 25 години.", каза Мутафчийски.

„Имаме два нови случаи на загинали пациенти - един в Кюстендил и един в УМБАЛСМ „Пирогов“. Следната възраст на починалите е около 61 години“, добави той.

Относно друг пациент в "Пирогов" - 40-годишният мъж, който снощи почина, генералът уточни, че най-вероятно мъжът е починал от белодробна емболия, защото смъртта е била внезапна.

Общо 184 депутати са изследвани. Мутафчийски коментира: „Във ВМА са направени 92 проби, от които има две съмнителни. Днес те ще се препотвърдят. В другата болница също са направени 92 проби, които са отрицателни“.

Нова жертва на COVID-19 у нас, 40-годишен мъж издъхна в „Пирогов“

„Не съм обвинил абсолютно никого“, каза генерал Мутафчийски за лекарите във Банско, които днес поискаха лично извинение от него.

Вчера стана ясно, че има 50 случая в курортния град, които не са били докладвани на оперативния щаб. „Имаме данни за симптоматика, които не са ни докладвани. Дадени са ни само група от бременни. Това може да се потвърди през рентгенологията на болницата в Разлог“, каза Мутафчийски.

Днес предстои да бъде изследван персонала, работещ в Народното събрание. Ген. Мутафчийски даде пример с парламента в Израел, където заразените депутати работят в специално изолирано с плексиглас помещение тип кабина, което се намира в парламента, а останалите депутати работят нормално.

Обсъждането е онлайн, а гласуването се осъществява по групи. Ако се установи заразен журналист, то столичната РЗИ трябва за наложи карантина.

На въпрос дали има нови симптоми, които пациентите проявяват, освен досега известните температура и кашлица, ген. Мутафчийски подчерта, че има и други, но основните са тези.

"Появиха се 10% с диария. Много голям процент имат болки в мускулите, огромен процент имат температура, кашлица има също голям процент. Малка част имат промяна във вкуса и гърлобол, зачервяване на очите. Съществените симптоми са трайна температура над 38 градуса, задух, все едно някой ти е седнал на гърдите, сини устни", изброи шефът на оперативния щаб.

От думите на Мутафчийски стана ясно, че получават и сигнали за хора, връщани от болници, да се лекуват вкъщи, включително с пневмония. 

"Все още стъписването по места е голямо и не могат да отговорят на очакванията", посочи той и добави, че са обърнали  внимание на РЗИ-тата.

Според него, за да бъдат отменени мерките, трябва да има трайно спадаща тенденция и малко на брой появили се болни.

„Тестването на 1000 служители на МВР се прави с една партида от дарени тестове. Към края на вчерашния ден бяха преминали такива тестове около 200 полицаи. Няма позитивни резултати. Тествани са и 400 военнослужещи и поне 200 други, изследвани със същите тестове“, каза още Мутафчийски.

Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че вирусът е възможно да преживее по-дълго на различни повърхности, особено на хладни и влажни места. Затова и всяка повърхност трябва да се гледа като потенциално замърсена. По тази причина той припомни правилата как да се предпазваме - да мием често ръцете си, да носим маски и по възможност очила, защото вирусът влиза през устата, носа и очите.