документи бтв Бареков
документи бтв Бареков / Blitz.bg
Лидерът на "България без цензура" и бивш член на Европейския парламент Николай Бареков показа документи за бТВ от Комисията за  ценни книжа и фондови пазари в САЩ и обяви, че ще сезира българската прокуратура и американските власти за злоупотребите. Според Бареков документите показват, че има преразпределяне на пазара, създаване на картели, търгуване с вътрешна информация и търговия с влияние.

Домусчиев обори с факти клеветите на Божков и Прокопиев (ВИДЕО)

"Това са престъпления, които американското законодателство наказва с 200-300 години затвор. Тук не говорим за доживотни присъди, а за назидателни присъди пред цялото общество. Манипулацията на пазарните отношения в една демокрация за мен е най-голямото престъпление, след посегателствата срещу човешката личност!", заяви Николай Бареков в интервю за Агенция "Блиц".

Кирил Домусчиев: NOVA ще сезира КЗК за договора на bTV със Спортния тотализатор

"Подготвяме първо сигнал до българските институции в лицето на КФН, НАП и Главна прокуратура. На практика това са стотици страници, които аз съм свалил от официалните документи на Комисията за ценни книжа и фондови борси. Това е комисията, която упражнява надзор на финансовия пазар в САЩ.   Документите са финансовите отчети на компанията майка на bTV. Тук са отчетите и на самата телевизия. Документите показват, че bTV е собственост на офшорна фирма", уточни Бареков и добави, че бТВ са по-скоро карибска телевизия, защото е регистрирана на Бахамите.

Разследване: 8 милиона налял на bTV държавният Тотализатор

"Самото bTV е регистрирано в Холандия. Опитах се да се свържа с офиса, в който е регистрирана телевизията, но никой не ми вдига телефона. Имам съмнение, че ако отида на място мога да заваря една куха фирма, която се представлява от един човек.", изказа опасенията си бившият евродепутат. 

документи бтв Бареков
Blitz.bg

документи бтв Бареков
Blitz.bg

документи бтв Бареков
Blitz.bg


Съмненията на Бареков са дали дали са спазвани пазарните нива при сключването на договорите на бТВ. Дали договорите между свързаните фирми каквито са bTV и компанията майка и други фирми, които произвеждат продукция са били съобразени със законодателството и дали са били сключени на пазарни нива?

"Ако тези пазарни нива са надвишени, тогава става въпрос за укриване на доходи. А тук задавам и като въпрос – може би се укриват и данъци? И понеже тук става въпрос за най-голямата медия е добре това нещо да бъде проверено от разследващите органи", подчерта той.

"Данъчните имат капацитета да влязат в bTV и да се разровят във всички сключени договори и да видят дали те са правени на реални цени. Давам Ви пример – един филм, който е заснет през 2010 година, за да се излъчи на същата година правата за излъчването му могат да струват 20 000 долара, но само година по-късно може да струват 2000 долара, а 3 години по-късно само 200 долара. И тук трябва да се види как са купувани тези филми, авторски права и на какви стойности. Трябва да се провели дали договорите са били на пазарни цени. Защото ако пазарната цена се надвиши едни пари започват да циркулират вътре, както казва българският народ от единия джоб в другия и накрая нищо не отива при данъчните", разкри още Бареков.