/ cross.bg
Скоро ще има дефицит на детски психиатри, алармира специалист
Психиатър: Агресията е заложена у всеки от нас за оцеляване
92885
Психиатър: Агресията е заложена у всеки от нас за оцеляване
  • Психиатър: Агресията е заложена у всеки от нас за оцеляване
Детските психиатри в България са не повече от 20 души и в следващите години наистина ще се усети дефицитът на специалисти в областта. Това обяви в ефира на Дарик един от най-добрите детски психиатри доц. Антон Славчев, който понастоящем завежда Стационарното отделение на Клиниката по детско-юношеска психиатрия в столичната Александровска болница.
 
Колко често сме свидетели на агресия между деца и юноши?

Той допълни, че сред основните фактори за появата на агресия у хората, са разводите, бързата смяна на ценностите в живота, както и честата промяна на правилата в образователната система, която се отразява негативно, както за учителите, така и за децата.
 
По-малко от 400 психолози работят в българските училища

"Агресията е внедрена в индивида за целите на оцеляването. Това е нещо, което носи всеки от нас, но не всеки проявява агресия. В същото време процесите, които протичат в обществото също не са без значението за появата на агресивно поведение. Доказано е, че при една широка дезинтеграция на обществото случаите на агресивно поведение зачестява. Кои са белезите на дезинтегрираното общество? Това е общество, в което има много разводи, семейството вече не е онзи обединяващ и защитаващ индивида фактор. Това са ситуациите, в които има много бърза смяна на ценностите. Тогава човек загубва опорите, около които може да организира живота си. Това са и обществата, в които липсва ефективно лидерство. И общества, в които възможностите за развлечения, са ограничени", коментира доц. Славчев.

Тревожна статистика: Всяко пето дете проявява агресия