училище
училище / Dariknews.bg, архив
Случаите на училищен тормоз са средно 250 000 годишно, а психолозите в училище са по-малко от 400, обяви пред Дарик психологът Панайот Рандев.

По-малко от 400 психолози работят в българските училища

По думите му децата рядко споделят с възрастните, когато са жертви на такъв тормоз.  Според психолога трябва да се работи в посока превенция чрез система за ранно предупреждение, която ще бъде представена на учителите на семинари съвместно с регионалните инспекторати в следващите дни.

Колко често сме свидетели на агресия между деца и юноши?

Панайот Рандев смята, че психолозите не трябва да са погребални агенти и да влизат в училищата след като са се случили такива инциденти. "В децата има необуздана енергия, която има начин да се канализира. Ако училището не създаде такъв механизъм за овладяване, няма как да очовечим децата и те да се държат по един социално приемлив начин", коментира психологът.

Държавните институции се обединяват за превенция на агресията в училище

По негови думи от особена важност е да не се върви след събитията, както става често, а да се вземат мерки да се открият децата, които са склонни да бъдат по-импулсивни или затворени. "Те не винаги са видими, но психолозите имат начин да ги откриват и могат да им помогнат", категоричен бе той.