/ БГНЕС, архив
Една четвърт от пълнолетните българи са били преки свидетели на агресия между деца и юноши в последната година, т.е. близо 1,4 милиона българи са виждали на живо скарвания, тормоз и сбивания между деца и юноши в последните 12 месеца.

Тревожна статистика: Всяко пето дете проявява агресия
 
Това показват данни от независим експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 27 и 28 февруари сред 805 души в цялата страна. Числото потвърждава тревожната тенденция на агресия сред деца и юноши, коментират социолозите.

Защо се стигна до трагедията с 11-годишното дете след сбиване в училище?

Според данните 61,1% от анкетираните твърдят, че в последната една година са попадали на новина, която смятат за фалшива, неотговаряща на истината. Това са близо 3,3 млн. души. Очевидно темата с т.нар. фалшиви новини се превръща не просто в основен проблем, но и нещо обичайно и очаквано, отбелязват от "Галъп".
 
Сондажът се опитва да провери обществените инстинкти по отношение на някои актуални теми от последните седмици и месеци в по-широкия контекст на темата за реалните и изкуствените обществени въпроси, уточняват социолозите. Сред реалните проблеми респондентите виждат проблемите с пътни настилки, тунели, мостове (88,3% казват, че това е реален проблем, 9,8% - създаден от медиите, а останалите се колебаят), проблемът със санирането (52,6% срещу 38,6%), темата с парите за наука (44,2% на 37,8%), пръстовите отпечатъци (49,1% на 44%).

Като пример за изкуствено създаден проблем респондентите припознават, например полета на президента Румен Радев с военен самолет (63,6% казват, че това е въпрос, създаден от медиите, а 27,1% намират това за реален проблем).