/ БТА
Пред вас заставаме онези НПО-та от аграрния сектор, които не бяха допуснати до преговорите в МС, които по мнението на министъра на земеделието не са истински и не са от удобните. Свидетели сме на безпрецедентен случай министър да се опитва да разделя сектора по такъв начин. Хората тук осигуряваме над 300 000 работни места, 80% от млякото и млечни продукти на страната, 30% от зърното на страната, над 70% от месните продукти на страната, 100% от маслодайната роза.

Протестите на част от земеделците продължават, искат оставката на Кирил Вътев

Това заяви Венцислав Върбанов, председател на „Асоциация на земеделските производители в България“. Той представи декларация с подробните искания на Инициативния комитет от 26 земеделски организации, които не са съгласни с водената политика в сектор „Земеделие".

Не приемаме подхода от страна на Кирил Вътев да се обявяват за нелегитимни по-голямата част от браншовите организации в страната. Искането за оставка на един министър, който за девет месеца не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста”, посочи Върбанов.

БГНЕС

Той посочи, че 26-те земеделски организации настояват за писмени гаранции и финансиране от страна на властта за незабавно плащане на държавна помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в която тя е била изплатена през 2022г. и 2023г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.

Наложително е да се създадат условия за запазването на конкурентоспособността на българското земеделие, включително чрез ограничаване на вноса на земеделска продукция от Украйна и трети страни”, подчерта той.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България посочи, че те защитават техните интереси и няма да се преклонят пред никого, когато отсреща няма аргументи. “Ние алармирахме няколко пъти, че искаме да включат в бюджета средствата компенсаторните за Украйна. И министърът не подкрепи това в комисията по земеделие. Не сме съгласни със 150 млн. лв. за чувствителните сектори”, коментира той и подчерта, че искат прогнозируемост в този сектор.

Бойко Синапов, председател на “Обединени български животновъди“ коментира, че с несвършената си работа и неизпълнени обещания земеделският министър Кирил Вътев е заслужил искането за неговата оставка. “Нека да намерят точния човек, който ще ни изкара от тази криза. Задкулисните неща, които сътвори ни водят в още по-голяма криза”, смята той. Синапов обяви, че във вторник започват протест, който за разлика от предишните обаче няма да бъде мирен. “Утре пред МС от 11:00 часа ще се проведе национален протест. Този път протестът няма да бъде мирен”, посочи той.

БГНЕС

Мария Степанчева, председател на Асоциацията на българските биволовъди уточни, че чашата за тях е преляла, защото споразумението, което в момента е сключено между част от земеделците и МС ще бъде подписано само от двама души, а не от всички организации. По думите й им е било отказано повече хора да подписват споразумението.

“Ние смятаме, че нямаме работа в тази камара. Тя е на няколко човека. Как Денков ще подпише само с тези хора, той е подведен от земеделския министър”, смята тя.

Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България посочи, че за нея е изключително неприятно, че земеделски производители се противопоставят на земеделски производители. „Отговорност може да се търси само на един - министъра на земеделието и храните, който не допусна всички да се срещнат с него”, смята тя.

Председателят на „Асоциация на земеделските производители в България“ Венцислав Върбанов уточни, че през утрешния ден отново излизат на протест пред МС, на който ще поискат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Той добави, че във вторник освен пред МС, протести ще има и на още 25 места в страната като по думите му протестите ще се засилват във времето.

„Искаме 432 млн. лв. за чувствителните сектори по украинската помощ“, коментира Зоров и поясни, че искат политики, за да може секторът да просъществува.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС