Протестиращите земеделци приемат поканата за среща на премиера Денков, която им бе отправена по-рано през деня.

Това съобщиха от Българската аграрна камара БАК, обединяваща 13 асоциации на земеделски производители, които започнаха ефективни протести в цялата страна.

Старт на земеделските блокади: Затворени са ключови пътища в страната

За бранша от първостепенна важност е бързото разрешаване на проблемите на земеделските производители и това трябва да става в условията на диалог и съвместни усилия, добавят от БАК.

"Земеделците имат пълната подкрепа на правителството, исканията им са справедливи и се подготвят 7 законопроекта, 5 от тях ще бъдат представени през февруари и март", заяви Николай Денков.

МЗХ вече работи по част от тези законопроекти.

Фермерите се присъединяват към протестите и искат оставката на министър Вътев

Правителството ще преговаря с ЕК по исканията на земеделците, част от исканията се променят на европейско ниво. Подкрепяме производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България. Запазват се режимите от предишното споразумение със земеделците, никога не е говорено с Украйна, че ще има промяна в този режим. За загубите на земеделските производители през 2023 готови сме да предложим опростен механизъм за оценка на финансовите резултати. Ако се договори за такъв опростен вариант за разходи, за рента, разход за семена, тор препарати, средствата ще се отпуснат максимално бързо след нотификация от ЕК, това ще е само за стопанствата, които са на загуби за 2023 г.", посочи Денков.

Това се случи на фона на първия ден на безсрочния протест на фермерите в България.