/ netinfo
Протестиращите майки стягат палатков лагер и пред социалното министерство
98459
Протестиращите майки стягат палатков лагер и пред социалното министерство
  • Протестиращите майки стягат палатков лагер и пред социалното министерство
Майките на деца с увреждания се подготвят да направят палатков лагер и пред социалното министерство, ако не бъдат заложени техните искания в готвения Закон за хората с увреждания. Преди днешното последно заседание на работната група, която подготвя закона, майките заявиха, че не са съгласни с варианта, изпратен им късно снощи.
 
Предложеният проект на Закона за хора с увреждания не среща подкрепа

Те поискаха оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и за пореден път - оставката на Адриана Стоименова като зам.-председател на Съвета за интеграция на хората с увреждания.
 
Окончателният вариант на проектозакона трябва да бъде приет днес, тъй като министър Бисер Петков обеща, че до края на този месец законът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Протестиращите майки на деца с увреждания обаче не са съгласни с последния вариант, който им е бил изпратен късно снощи и заплашват с нови протести.
 
Родителите на деца с увреждания не трябва да са жертва на обстоятелствата

От днес те настояват и за оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.
 
След предишното заседание на тази работна група, което се състоя в началото на тази седмица, майките изразиха безпокойство, че в законопроекта не са заложени основни принципи, за които те настояват. А именно излизане на хората с увреждания от Министерството на труда и социалната политика и създаване на единен специализиран орган, който да отговаря за тях.

Майките разказаха обаче, че пред тях социалният министър е обяснил, че не е в неговите правомощия да направи този специализиран орган. Той заявил също, че се чувства притиснат от времето във връзка с подготовката на Закона за хората с увреждания.
 
Протестиращите майки на деца с увреждания дадоха срок на управляващите

Друго, за което настояват майките, е помощните средства и медицинските изделия да се отпускат от здравното министерство в натура и да има стандарти за тяхното качество.

В момента обаче се работи единствено по механизъм за финансиране на тези изделия от страна на Министерството на здравеопазването.
 
Съдбата на законопроекта за личната помощ – ясна след ваканцията на депутатите

Колкото до новия регистър за хора с увреждания, за който майките също твърдо настояват, и след като вицепремиерът Томислав Дончев прие да има такъв регистър, те припомнят, че правителството е взело решение за интегриране на информацията от няколко системи и надграждане на стария регистър на Агенцията за хората с увреждания, който съществува, но на практика не работи.
 
Не на последно място майките искат реформа на системата и стратегия за изпълнението й с конкретни срокове.