/ БГНЕС, архив
Протестиращите майки не крият разочарованието си и настояват за оставки
Проектът на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания, не удовлетворява протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова.
 
"Не можем да застанем зад законопроект, който е дискриминационен и ощетява много хора. Той няма да заработи от януари, защото в допълнителните разпоредби ясно се казва, че ще има шест месеца от обнародването, ще има и още шест месец за методиката. Това означава, че много хора ще останат и без лична помощ и без финансова подкрепа", обясни пред журналисти на влизане в Министерството на труда и социалната политика една от протестиращите майки.

Съдбата на законопроекта за личната помощ – ясна след ваканцията на депутатите

Тя допълни, че протестиращите майки на деца с увреждания влизат изключително разочаровани както от действията на социалния министър, така и от всички национално представителни организации, които подкрепят този закон. Майките не разбират какво точно национално представителните организации подкрепят, защото, освен финансовата подкрепа от 20 лева, която щели да вземат хората с увреждания, в него не се предлагали никакви конкретни реформи.

Родителите на деца с увреждания не трябва да са жертва на обстоятелствата

Протестиращите майки поискаха незабавно оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.
 
Омбудсманът Мая Манолова също коментира, че не вижда никаква реформа в предложения законопроект. Според нея индивидуалния подход и индивидуалната оценка имали само пожелателен характер, докато препоръките нямат задължителен характер.
 
Протестиращите майки на деца с увреждания дадоха срок на управляващите

По думите й личната помощ е само маркирана с едно изречение и не се дават гаранции, че тя ще бъде предоставена. Освен това, в предлагания законопроект, не се променят политиките по отношение на помощните средства и медицинските изделия, добави Манолова. Според омбудсмана, освен допълнителната финансова подкрепа, която е в малко по-голям размер, в този законопроект нямало нищо друго.
 
Социалният министър се усъмни в мотивите на майките на деца с увреждания

"Те имат нужда от тази финансова подкрепа, но те имат нужда и от подкрепа да живеят нормално", изтъкна Манолова. Тя бе категорична, че хората с увреждания не искат милостиня и допълни, че няма да подкрепи законопроекта в този му вид.
 
Протестиращите майки и омбудсманът Мая Манолова възразиха също и срещу това, че последният вариант на законопроекта им е бил предоставен едва късно снощи.
БТА