/ БГНЕС
Дадоха им срок за разглеждане на законопроекта за личната помощ
Майките на деца с увреждания с ултиматум към депутатите за закона за личната помощ
98031
Майките на деца с увреждания с ултиматум към депутатите за закона за личната помощ
  • Майките на деца с увреждания с ултиматум към депутатите за закона за личната помощ
Майките на деца с увреждания заплашиха с радикални протестни действия, ако в петдневен срок българските депутати не внесат за разглеждане входирания в деловодството на парламента законопроект за личната помощ.

Майките на деца с увреждания все още чакат да бъдат чути

Малко след 12.00 ч. днес омбудсманът Мая Манолова внесе в деловодството изготвения от нейния екип законопроект. Тя обяви, че минути преди това независимият депутат Спас Панчев се е ангажирал да стане вносител на законопроекта.
 

Мая Манолова майки протест
БГНЕС


Внасянето на законопроекта за личната помощ в деловодството на парламента беше предшествано от засилено присъствие на родители на деца с увреждания в палатковите лагери в цялата страна и особено в София. От палатката зад парламента майките пуснаха в небето два бели гълъба.

Мая Манолова с оферта за бартер: Нейната оставка срещу законодателни промени

Там беше Димитрина, майка на пораснало дете с церебрална парализа, която би разчитала на асистент за своя син. "Дори и 8 часа да получа, за мен ще бъде голямо облекчение. Аз поне ще мога да работя", обясни тя.

За законопроекта и против готвената от социалното министерство реформа с два нови закона се обяви Павлина, също майка на момче с церебрална парализа. Тя обясни защо не вярва в реформата: "За закон за личната помощ нямаме нужните средства, но ако го вкараме като точки, алинеи, членове в другите два закона - тогава пари ще има. От къде ще ги вземат тогава? Няма логика в подобно нещо".
 
Майки: На фона на речи за напредък в политиките за хора с увреждания, те умират от глад и студ

Омбудсманът Мая Манолова отново заяви, че законопроектът е първата крачка от реформата в тази сфера, чрез регламентиране на механизма на личната помощ.

"Да бъде предоставена така, че хората да имат достъп и упражнено право на труд, на образование, на здравеопазване, на живот в средата. Ключов закон, който решава  един ключов проблем на хората с увреждания", заяви Манолова.
 

Мая Манолова майки протест
БГНЕС


Един от организаторите на протестите - Вера Иванова, обяви, че депутатите имат петдневен срок да внесат входирания законопроект, в противен случай майките ще преминат към ефективни протестни действия.
 
Протестиращите майки ще съдят хората, които ги дискриминират

Следващата седмица ще стане ясно дали кандидатът за вносител на законопроекта -  депутатът Спас Панчев, ще спази поетия ангажимент. Мая Манолова пък подчерта, че въпреки гласувания отказ на депутатите да работят през август, те биха имали достатъчно време да приемат законопроекта до края на юли.