Адриана Стоименова
Адриана Стоименова / БГНЕС
Организациите на хората с увреждания: Кой не иска нов закон?
97910
Организациите на хората с увреждания: Кой не иска нов закон?
  • Организациите на хората с увреждания: Кой не иска нов закон?
Национално представителните организации на хората с увреждания търсят отговор на въпроса: Кой не иска нов закон за хората с увреждания и кой иска да остане статуквото? Това обявиха техни представители два дни след отхвърлянето на идеята за самостоятелен закон за личната помощ, поискан от майките на деца с увреждания и подготвен от омбудсмана Мая Манолова.

Майките на деца с увреждания поставиха искания в писмо до премиера
 
От организациите потвърдиха позицията си личната помощ да влезе като отделна услуга в новия закон за социалните услуги и да не бъде само за определена група хора с увреждания. Организациите обявиха още, че започват разследване по сигнали за външно финансиране на социални проекти у нас, част от което е било насочено към организирането на протести, но отказаха да посочат конкретни имена.

Президентът на КТ „Подкрепа”: Майките на деца с увреждания са заблудени
 
Заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова заяви, че не знае кой стои зад нагнетяването на напрежение между хората с увреждания: "Не знам каква е целта на напрежението, но аз лично се чувствам като инструмент, в който да се разсее вниманието и концентрацията точно върху разписването на качествени нормативни актове, които касаят всички политики за хората с увреждания, за всички, не само за 77 000, не само за леките случаи, не само за лицата с интелектуални затруднения, не само лицата със зрителни увреждания, за всички случаи. Работата е много трудна и специфична, търси се солидарност, търси се хуманност, равнопоставеност и липса на дискриминация, търси се справедливост и никак не е лесно, защото когато дадеш права на един човек, на едно увреждане, на една група, ти трябва да направиш баланса спрямо другите увреждания и права. Не е проста работа".