/ БГНЕС
Майките на деца с увреждания поставиха искания в писмо до премиера
97896
Майките на деца с увреждания поставиха искания в писмо до премиера
  • Майките на деца с увреждания поставиха искания в писмо до премиера
Майките на деца с увреждания поискаха от премиера Бойко Борисов пълен отчет на средствата, изразходвани от националния бюджет и по европейски програми за политиките, свързани с хората с увреждания, от 2012 година досега. В писмо до министър-председателя и до синдикатите те настояват за публикуване на тези данни на сайта на Министерския съвет до 1 юли.
 
Протестиращите майки искат още оставката на заместник-министъра на труда Зорница Русинова, спиране на субсидиите за национално представителните организации и разследване на финансовите източници на дейността на синдикатите. Протестите продължават с всички позволени от закона форми, уверяват майките, и призовават са се спре ограбването на обществото чрез хората с увреждания.

Президентът на КТ „Подкрепа”: Майките на деца с увреждания са заблудени
 
След като останаха излъгани, че законът за личната помощ може да бъде придвижен и одобрен като самостоятелен закон, майките на деца с увреждания написаха писмо на премиера и му дадоха 11 дни, за да изпълни следните искания - да освободи заместник-министъра на труда Зорница Русинова, която като бивш министър е допуснала разделянето на хората с увреждания чрез въвеждане на диференцирани помощи за децата с увреждания, да потърси отговорност от освободената вече Росица Димитрова за това, че не е оценила проблемите в системата и в условията на протести е участвала в конференция, за да докладва напредъка на страната по Конвенцията за правата на хората с увреждания, и да отчете изхарчените пари за хората с увреждания от момента на ратифициране на Конвенцията до днес - това са последните 6 години.

Зам.-министърката, пътувала до Ню Йорк за 8300 лева, подаде оставка
 
Обсъждат се и нови форми на протести, освен палатковите лагери, обясни пред Дарик Ива, една от майките: "Не искаме да излиза, че представяме партийно някого или по някакъв начин да се месим политически, просто искаме работещ закон. Нас не ни интересува кой внася закона и кой застава зад нас. Важното е да се върши работа".
 
Майките настояват за отмяна на национално представителните организации на пациентите и на хората с увреждания и прекратяване на субсидирането им, поради доказана неефективност, пряко свързана с неефективността на социалното министерство. Родителите предлагат и включването на експерти от държави с добре развита социална политика в извършването на реформите в сферата на уврежданията у нас.